​Pesë arsyet pse duhet gjithmonë të sillemi mirë

0
631

Për dhjetë vjetët e fundit, themeluesit e fushatës Kind kanë shëtitur botën duke dhënë leksione në më shumë se 500 shkolla, duke u lidhur me miliona njerëz në një mision për të përhapur mirësjelljen.

Ajo ndikon në mënyra të panumërta dhe të mahnitshme, thonë njerëzit nga fushata.Ja, çfarë ata kanë mësuar në biseda me fëmijët rreth pasojave largpamëse të mirësjelljes:

Mirësjellja është më tepër se një gjest pompoz

Mirësjellja vjen në të gjitha format dhe madhësitë, dhe është e rëndësishme të kujtoni njerëzit, pasi ajo është e disponueshme për të gjithë. Mund të jetë po aq e thjeshtë sa të qeshësh me të huaj, të mbash derën për dikë, të përshëndesësh kolegët dhe të ngjashme.

Të gjithë i mbajmë mend disa akte që na kanë treguar mirësi ndër vite, dhe akte të tilla të vogla mirësjelljeje mund të ndryshojnë me të vërtetë ditën e dikujt (apo edhe jetën).

Njerëzit nuk harrojnë që ndiheshin mirë me dikë

“Mësova se njerëzit do të harrojnë atë që keni thënë, ata do të harrojnë atë që keni bërë, por kurrë nuk do ta harrojnë se si të bën të ndihesh”, tha shkrimtarja, këngëtarja dhe aktorja afro-amerikane, Maya Angelou me një rast.

Njerëzit nga fushata Kind tregojnë një rast të mirësjelljes në një shkollë.

“Një vajzë me emrin Rachel erdhi në një klasë disa vjet më parë për të ndarë me bashkëmoshatarët e saj se sa e vetmuar, e keqkuptuar dhe e refuzuar ndihet në shkollë. Pas intervistës, ajo qëndroi e vetme. Ne e shikuam vajzën nga ana e kundërt e sallës duke shëtitur nëpër stërnipat dhe duke u ulur pranë saj. Të gjithë e mbajmë mend atë gjest të thjeshtë me vite. Vajza i tha Rachel: ‘Unë po të shoh. Unë jam këtu për ju. ‘ Ajo e tha këtë jo vetëm Rachel, por gjithë shkollës, vetëm duke u ulur pranë saj”, thanë ata.

Të jesh i mirësjellshëm është ndjenjë e bukur

Thashethemet dhe abuzimi kanë efekte negative fizike dhe emocionale – jo vetëm mbi viktimën, por edhe mbi agresorin – mund të ndjehet mirë kur shqiptoni fjalë të lëndueshme, por kjo ndjenjë shoqërohet pothuajse gjithmonë me keqardhje dhe turp. Përkundrazi, ndiheni mirë vetëm kur tregoheni të mirësjellshëm.

Kërkim-falja është një nga shëruesit më të mëdhenj

“Ne kemi dëshmuar vazhdimisht fuqinë e fjalës ‘Na vjen keq’ gjatë fushatave tona Kind. Kur i japim një vajze një mundësi t’i kërkojë falje dikujt, shohim që edhe dhënësi edhe marrësi i faljes ndjehen menjëherë më të lumtur dhe më të lidhur. Dy nga tre vajzat i kërkojnë falje dikujt gjatë ose pas takimit tonë. Ashtu si dashamirësia, marrja e përgjegjësisë për veprimet e një personi ka një ‘efekt të zjarrtë’, pasi ana pozitive vetëm sa zgjerohet”, thonë ata dhe shtojnë: ‘Megjithëse nuk mund të zhbëjmë fjalët që kemi thënë ose gjërat që kemi bërë, ne mund të pranojmë se jemi fajtorë dhe të njohim personin ose personat në të cilët kemi ndikuar. Në këtë mënyrë ne nuk duhet të ndihemi keq për veten tonë.’

Mirësia fiton gjithmonë

Në çdo shkollë që hyjmë, pavarësisht nga madhësia, komuniteti apo dinamika sociale, ekziston një triumf i mirësisë. Sapo kemi edukuar të tjerët, ne u kemi dhënë atyre burime që madje dëshirojnë të krijojnë një atmosferë më të sigurt dhe më të rehatshme për fëmijët në korridoret e shkollës, shkruan Readers Digest.

“Pothuajse të gjithë studentët që marrin pjesë në klasat tona kanë ndarë me ne se ata ndihen ‘të detyruar’ të jenë më të sjellshëm pas takimit me Asamblenë e Fushatës Kind, dhe pajtohen se nuk duan të marrin pjesë në thashetheme apo abuzime pasi të provojnë mesazhin e fushatës sonë”, konkludojnë me krenari në Kind.