A e dini se punimet e dorës përmirësojnë shëndetin?

0
899

Përsëritja ritmike e lëvizjes qetëson mendjen, zbut ritmin e zemrës dhe ngadalëson frymëmarrjen.

Megjithëse thurja zakonisht konsiderohet një hobi i të moshuarve, ky aktivitet është jashtëzakonisht i dobishëm për këdo që është i stresuar ose që ka probleme të ngjashme.

Shumë janë interesuar të hulumtojnë natyrën terapeutike të këtij aktiviteti të kohës së lirë, që përfshinë gjilpërën dhe thurjen.

Rezultatet e marra nga shkencëtarët britanikë tregojnë se 81% e të anketuarve ndjeheshin më të lumtur dhe më të qetë falë thurjes.

Studiuesit që botuan studimin e tyre në revistën shkencore British Journal of Occupational Therapy, vunë në dukje se ekzistonte një lidhje e rëndësishme midis shpeshtësisë së këtij aktiviteti dhe qetësisë.

“Thurja ka përfitime domethënëse psikologjike dhe sociale që mund të kontribuojnë për një jetë më të mirë dhe më të mirë të jetës.

Për thurësit e aftë, si dhe për ata që merren me thurje kur dëshirojnë të shprehin krijimtarinë e tyre, ai ka potencial terapeutik”, theksohet në studim.

Në Britaninë e Madhe, mjekët inkurajohen të përshkruajnë thurjen si një rekomandim për pacientët e tyre pasi kjo gjithashtu përfiton shëndetin fizik të njerëzve.

Për shembull, ata që vuajnë nga artriti thanë se thurja i largon nga dhimbjet kronike.

Thurja si një shpërqendrim gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e ndjenjave të vetmisë dhe izolimit, që është një problem i zakonshëm me të cilin përballen të moshuarit.

Duhanpirësit gjithashtu thanë që thurja i ndihmon ata të konsumojnë më pak cigare pasi duart e tyre janë të zënë gjatë këtij aktiviteti.

Megjithëse mund të lidhet me hobi të tjerë krijues si piktura dhe shkrimi, procesi i thurjes dhe qepjes është i ndryshëm, ose më pak spontan, pasi kryesisht përfshin lëvizje të përsëritura, të cilat mund të rrisin nivelet e serotoninës në tru.

Përsëritja ritmike e lëvizjes qetëson mendjen, zbut ritmin e zemrës dhe ngadalëson frymëmarrjen.

Në përgjithësi, kjo ju bënë të ndjeheni mirë si gjatë kohës sa po e bëni ashtu edhe pas saj, pasi puna e përfunduar ju jep kënaqësi dhe ngrit besimin tuaj.