Arkeologët peshkojnë këpucën e vjetër 5000 vjeçare

Gjatë gërmimeve në Greifensee pranë Maur ZH, zhytësit gjetën një gjetje shumë të rrallë: gjetën një këpucë që ishte e vjetër rreth 5000 vjeçare. Këpucët e bëra nga rafia janë pothuajse plotësisht të ruajtura. Deri më sot, më pak se dhjetë copë janë gjetur në Evropë.
Banesat e gurit në liqenet e Cyrihut, janë ndër vendet më të rëndësishme në Evropë. Këpucët e gjetura kohët e fundit në Greifensee, vijnë nga i ashtuquajturi Horgenerkultur (3300-2800 para Krishtit), siç shkruan të martën Baudirektion i kantonit të Cyrihut.

Këpucë e ruajtur mirë

Këpuca është një shembull kryesor i prodhimit të sofistikuar të veshjeve neolitike. Kjo është e bazuar në rafia tashmë të pazakontë, lehja e ulët e llojeve të caktuara të drunjëve.
Në mënyrë që të shërohet rrjeti i brishtë, arkeologët duhej të gërmonin një bllok të tërë me materialin shtresor përreth. Përgatitja aktuale u zhvillua pastaj në laboratorin e ruajtjes. Fakti që tekstilet nga kjo periudhë mund t’i rezistonin dekompozimit natyror dhe të ruhen, ishte një mrekulli, shkruan Baudirektion.