Arrestohet hakeri që la një shtet pa internet

Një haker britanik, sulmet kibernetike të të cilit ndikuan që e gjithë Republika e Liberisë të mbetet pa internet, u arrestua dhe u dënua me gati tre vjet burg.
Në tetor të vitit 2015, Daniel Kaye kreu një seri sulmesh ndaj kompanisë liberiane Lonestar, një nga operatorët më të mëdhenj të telefonisë celulare në vend dhe sulmet ishin aq të forta sa ky shtet i Afrikës Perëndimore mbeti offline për gati një vit.
Hetimi zbuloi se  hakeri ishte punësuar nga një punonjës i kompanisë rivale të Cellcom, por nuk ka dëshmi se udhëheqësit e kompanisë e njihnin planin. Hakeri u deklarua fajtor dhe mori përgjegjësinë për krijimin e një rrjeti bot – një seri kompjuterësh që lidhen me qëllimin e sistemeve sulmuese. Më 11 janar, ai u dënua me dy vjet e tetë muaj burgim.
Gjatë gjykimit u konstatua se i akuzuari, duke qëndruar në Qipro, shkaktoi disa sulme DdoS në Lonestar, gjë që çoi kompaninë të shpenzonte më shumë se 600 mijë dollarë për të zbutur pasojat e sulmit. Përveç kësaj, për shkak të problemeve në atë kohë, përdoruesit e braktisën masivisht rrjetin, gjë që çoi në humbje që kushtonin dhjetëra milionë dollarë. Sulmuesi u arrestua në shkurt 2017 dhe menjëherë u deportua në Gjermani, ku ai pranoi se ishte gjithashtu përgjegjës për sulmet ndaj Deutsche Telekom, i cili rrezikoi miliona përdorues në nëntor 2016.
Ekspertët theksojnë se është një haker-mercenar shumë profesional, aktivitetet e të cilit kanë dëmtuar operacionet e një numri të madh të kompanive në mbarë botën.
Si arritja e tij më e madhe, ai tha se arriti të shkatërronte internetin dhe të mbyllte ‘dritaren’ e komplet një shteti.