BE: Dënimi i Karaxhiçit është i merituar

0
352

Me dhënien e dënimit përfundimtar të Gjykatës Ndërkombëtare Penale në Hagë, Bashkimi Evropian ka dalë me një deklaratë, në bazë të së cilës përshëndet dënimin me burgim të përjetshëm të ish “Kasapit të Ballkanit”, Radovan Karaxhiç.

Deklarata e plotë e Bashkimit Evropian:

Gjykimi i formës së prerë në çështjen Karaxhiç para Mekanizmit të Gjykatës Ndërkombëtare Tribunale Penale (IRMCT) nga Dhoma e Apelit në Hagë, mbyll një rast që lidhet me disa nga ngjarjet më tragjike në historinë e kohëve të fundit të Evropës, që përfshijnë krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid. Simpatitë tona të thella janë me ata që humbën të dashurit e tyre dhe ata që mbijetuan.

Bashkimi Evropian respekton plotësisht vendimet e Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish Jugosllavinë (ICTY) dhe IRMCT. Ne përsërisim nevojën për bashkëpunim të plotë me Mekanizmin Ndërkombëtar Penal, si pasardhës i TPNJ-së.

Bashkimi Evropian pret që të gjithë liderët në rajon të mbështesin vendimet e gjykatave ndërkombëtare dhe të përmbahen nga çdo deklaratë apo veprim që hedh dyshime mbi pavarësinë ose paanësinë e procesit të gjykimit. Mohimi ose revizionizmi bien ndesh me vlerat më fundamentale evropiane.

Drejtësia penale ndërkombëtare jo vetëm që kontribuon në dhënien fund të mosndëshkimit, por edhe në nxitjen e besimit dhe pajtimit më të gjerë brenda Bosnje-Hercegovinës dhe rajonit në tërësi. Bashkimi Evropian gjithashtu mbështet përpunimin efektiv dhe efikas të krimit të luftës, për të plotësuar dhe ndjekur punën e gjykatave ndërkombëtare.

Pajtimi kërkon një vlerësim të sinqertë dhe faktik të së kaluarës, që vjen nga brenda shoqërive dhe që bashkon të gjitha palët në konflikt. Edukimi dhe ndërgjegjësimi janë të rëndësishme.