Çka duhet të dini për Zvicrën e që me gjasë nuk e keni ditur

0
584

Provoni njohuritë tuaja zvicerane me këto 10 fakte të Zvicrës. Sa mirë e njihni Zvicrën? Këtu është një përzierje e fakteve informative dhe interesante për t’ju përgatitur për të vizituar ose jetuar në Zvicër. Provoni veten se sa nga këta 10 fakte i njihni, përcjell albinfo.ch

1.Zvicra është një nga dy vendet e vetme që kanë një flamur katror – Vatikani ka flamurin tjetër katror në botë. Flamuri zviceran është një katror i kuq me një plus të bardhë në qendër.

2.Zvicra është e përgatitur për një luftë bërthamore, edhe nëse nuk ka pasur ndonjëherë një të till ka strehime të mjaftueshme bërthamore për të akomoduar të gjithë popullsinë e saj njerëzore, për shkak të ligjeve që kërkojnë që të gjithë të kenë qasje në një strehë në ndërtesën e tyre ose aty afër. Ushtria zvicerane mban bunkerë artilerie të pajisura plotësisht, të maskuara si shtëpitë e çuditshme të vendit, në mes të fshatrave të populluara.

3. Pikat hyrëse kryesore të Zvicrës janë të

destinuara për të goditur në rast të një sulmi – një nga strategjitë e mbrojtjes së vendit është prishja e çdo rruge kryesore, urë dhe akses hekurudhore.

4. Kafeja në Cyrih është më e shtrenjta në botë që kushton një mesatare CHF 3.65. Zvicra ishte gjithashtu origjina e kafesë kur kompania Nestlé, e filluar nga biznesmeni zviceran Henri Nestle në 1867, krijoi Nescafe në 1938.

5. Në Zvicër qytetarët mund të kundërshtojnë çdo ligj të miratuar nga Parlamenti – me kusht që ata të mund të mbledhin 50,000 nënshkrime kundër ligjit brenda 100 ditësh. Nëse është e suksesshme, mbahen votat kombëtare dhe votuesit vendosin me shumicë të thjeshtë nëse do të pranojnë ose refuzojnë ligjin.

6.Shërbimi ushtarak është ende i detyrueshëm për shtetasit meshkuj zviceranë. Zvicra është një nga vendet më të fundit të Evropës Perëndimore për ta zbatuar atë, së bashku me Austrinë. Sipas kushtetutës zvicerane, shtetasit meshkuj zviceranë duhet të shërbejnë në ushtrinë zvicerane pas moshës 18 vjeç, ndërsa gratë mund të zgjedhin vullnetarisht. Kampet e stërvitjes ushtarake janë të zakonshme në Zvicër, sikurse janë civilët që mbajnë armë mbi shpatullat e tyre. Është gjithashtu e ligjshme që të mbahen armë personale të lëshuara nga ushtria (pushkë gjysmë automatike).

7.Pothuajse gjysma e martesave në Zvicër përfundon me divorc , shkalla e divorcit ishte ulur gradualisht por u rrit në 41.4 përqind në vitin 2015; Neufchâtel (48.6 përqind) dhe Gjenevë (47.7 përqind) regjistruan normat më të larta. Njerëzit martohen relativisht vonë në Zvicër burrat në 31,8 vjet dhe gratë në 29,6 vjet, dhe numri mesatar i fëmijëve për grua është rreth 1,5, pikërisht nën mesataren e BE prej 1,6.

8.Zvicra ka pagën e tretë më të lartë dhe sigurinë e vendeve të punës nga të gjitha vendet e OECD-së . Punonjësit zviceranë fitojnë mesatarisht 57,082 dollarë në vit, renditet pas Luksemburgut (1) dhe SHBA (2), dhe mund të humbnin mesatarisht 1.7 përqind të të ardhurave nëse janë papunë. Përveç kësaj, Zvicra është renditur vazhdimisht si një vend i lartë për punësimin e të rinjve sipas Indeksit të Tregut të Punës Rinore KOF.

9.Zvicra ka katër gjuhë kombëtare edhe pse gjuha angleze është gjithnjë e më popullore – të katër gjuhët zyrtare janë frëngjisht, gjermanisht, italisht dhe romake (me rrënjë latine), ndonëse aftësia në një gjuhë tjetër kombëtare po zvogëlohet në favor të anglishtes. Rreth 60 për qind e popullsisë janë të aftë në gjuhën angleze dhe Zvicra renditet e 14ta në botë në EF English Index për zotësinë e gjuhëve jo-amtare angleze.

10.Zvicra ka matematikanët më të mirë në Evropë – Mësuesit zviceranë gjithashtu marrin pagën më të lartë vjetore.