“Der Standard”: Nëse nuk ka qeveri deri më 24 shkurt, në Kosovë ka zgjedhje

0
279

Gazeta e njohur austriake me emrin “Der Standard” i ka dedikuar një shkrim të shkurtër edhe aktualitetit politik në Kosovë.

Kjo gazetë ka shkruar se partitë politike në Kosovë që po kërkojnë formimin e qeverisë, VV dhe LDK, kanë mosmarrëveshje vetëm sa i përket pozitës së presidentit të vendit.

Ajo një koalicion mes këtyre dy partive e ka quajtur si “shumicë të ngushtë” duke përmendur ulëset e njërës, 29 dhe të tjetrës, 28.

Kjo gazetë ka përmendur edhe afatin ligjor për mandatimin e qeverisë e që është vetëm 15 ditë.

Më poshtë keni artikullin e përkthyer nga BS:

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, të shtunën e porositi shefin e Lëvizjes Vetëvendosjes Albin Kurti, që të krijojë qeverinë e re. Megjithë negociatat tre muajshe mes Vetëvendosjes si fituese e zgjedhjeve dhe Lidhjes Demokratike (LDK) si partia e dytë më e fortë parlamentare, një koalicion qeveritar ende nuk është arritur.

Thaçi ka justifikuar vendimin e tij, duke thënë se bllokada politike e institucioneve nuk mund të vazhdojë. “Palët janë përgjegjëse për zgjidhjen e bllokadës”, citohet Presidenti i Kosovës.

Sipas Thaçit, tani i takon Kurtit që ta pranojë ose jo mandatin për të formuar një qeveri.

Shumica e ngushtë

Vetëvendosje kishte siguruar 29 nga 120 vendet parlamentare në zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 6 tetor, ndërsa LDK-ja mbeti vetëm prapa me 28 vende. Ato mund të krijojnë një aleancë qeveritare me përfaqësuesit e pakicave etnike, përfshirë Listën serbe të Beogradit.

Bisedimet për koalicionin qeveritar midis Vetëvendosjes dhe LDK kanë ngecur javë më parë për shkak të kërkesës së LDK-së për të marrë postin e presidentit pasi të mbarojë mandati i Thaçit. Vetëvendosje e hodhi poshtë kërkesën, por ishte e gatshme ta linte LDK-në të marrë gjashtë nga pesë ministritë, për të cilat kishin rënë dakord më parë, në qeverinë e ardhshme.

Nga ana e saj, Lidhja Demokratike kundërshtoi ofertën. Të dy partitë ranë dakord menjëherë pas zgjedhjeve se qeveria e re duhet të kishte vetëm dymbëdhjetë ministri. Duket, gjithashtu se nuk ka mosmarrëveshje të mëdha me programin qeverisës.

Qeveria brenda 15 ditëve

Sipas kushtetutës, mandatari i caktuar duhet të prezantojë qeverinë e tij në parlament brenda 15 ditësh. Nëse ai nuk është në gjendje ta bëjë këtë, kreu i shtetit duhet të propozojë një kandidat të ri për postin e kryeministrit brenda dhjetë ditëve të tjera.

Nëse as kështu nuk arrin të formohet qeveria, do të ketë zgjedhje të reja. Sidoqoftë, kjo gjithashtu ndodh nëse qeveria nuk është formuar 60 ditë pasi të jetë formuar parlamenti. Kjo periudhë zgjat deri më 24 shkurt.