Diego, breshka 100-vjeçare e Galapagos që është lënë e lirë në det pas 800 pasardhësve (foto)

0
298

Një breshkë 100-vjeçare e ishujve Galapagos që shpëtoi llojin e saj duke lënë 800 pasardhës është liruar.

Diego, që besohet të jetë marrë nga Ishujt Galapagos, u rekrutua së bashku me 14 të rritur të tjerë për një program të mbarështimit të robërve dhe do të kthehet në ishullin e tij të lindjes Espanola në mars, tha shërbimi i Parqeve Kombëtare Galapagos (PNG).

Kontributi i Diegos në programin në ishullin Santa Cruz, në Kaliforninë Jugore, ishte veçanërisht i dukshëm, me autorët e parkut që besonin se ai ishte përgjegjës për të qenë patriark i të paktën 40 për qind i popullsisë së tyre prej 2,000 breshkash.

Jorge Carrion, drejtori i parkut, tha: ‘Rreth 1.800 breshka janë kthyer në Espanola dhe tani me riprodhim natyror kemi afërsisht 2,000 breshka’.

‘Kjo tregon se ato janë në gjendje të rriten, janë në gjendje të riprodhohen, dhe janë në gjendje të zhvillohen’.

Rreth 50 vjet më parë, ishin vetëm dy meshkuj dhe 12 femra të specieve Diego të gjalla në Espanola, dhe ato ishin shumë të përhapura për t’u riprodhuar.