Ekspertët i shohin të kuptueshme shpenzimet e Ballkanit në avionët luftarakë

492

Megjithëse në mënyrë të pashmangshme pengohen teket politike, pozicionimi gjeo-politik dhe interesat e biznesit, analistët ushtarakë thonë se përpjekjet e vazhdueshme të vendeve të Ballkanit për të përmirësuar flotën e tyre të plakur të avionëve luftarakë, kanë një kuptim të vërtetë nga pikëpamja e mbrojtjes.

Analistët pajtohen se mbajtja e aviacionit supersonik nuk kushton lirë, dhe edhe më shumë kur blerësit në fjalë janë vende me para të gatshme si Kroacia, Serbia, Bullgaria dhe Rumania.

Por, mes një mungese vullneti të dukshme nga aktorët kryesorë në Ballkanin e trazuar për të lënë kontrollin e hapësirës ajrore të tyre, blerjet e jetëve të vazhdueshme dhe të planifikuara janë relativisht të moderuara dhe minimumi i nevojshëm për të pasur një forcë ajrore efektive.

“Ne nuk po flasim për një formacion ushtarak të shquar, por për një betejë të zhdërvjellët për mbijetesë”, tha analisti ushtarak serb Vojkan Kostiç, redaktor i seksionit të Bejtës Ushtarake të Agjencisë Beta të Serbisë./Balkan Insight/