Facebook lanson projektin për të gjurmuar koronavirusin

0
141

Facebook do të nisë një projekt në mbarë botën për të gjurmuar koronavirusin, ka thënë Mark Zuckerberg.

Kompania kohët e fundit ka filluar të nxjerrë një studim që pyet njerëzit në lidhje me simptomat e tyre në një përpjekje për të ndjekur përhapjen e covid-19 në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, dhe së shpejti do ta bëjë atë në dispozicion globalisht, tha shefi i Facebook, transmeton lajmi.net.

Hulumtimi është duke u realizuar në bashkëpunim me Universitetin Carnegie Mellon, i cili do të botojë gjetjet e tij fillestare sot. Zuckerberg theksoi se vetëm ata studiues të shëndetit i shohin informacionet nga të anketuarit në Facebook dhe se nuk mund t’i qasen rezultateve.

Zuckerberg tha që Facebook mund të “ndihmojë në mënyrë unike” studiuesit dhe promovoi rolin e rrjeteve sociale në gjenerimin e të dhënave të tilla. “Duke shpërndarë sondazhe në një numër të madh të njerëzve, identitetin e të cilëve e njohim, ne mund të gjenerojmë shpejt sinjal të mjaftueshëm për të korrigjuar paragjykimet dhe për të siguruar që marrja e mostrave të bëhet siç duhet”, tha ai.

Megjithë përpjekjet e Facebook për të ndihmuar në shpërthimin e koronavirusit, ajo është kritikuar për shërbimin si një platformë për një shumëllojshmëri të gjerë të dezinformatave dhe postimeve të tjera problematike.

Kompania ka mbështetur një seri përgjigjesh ndaj virusit, të cilat kanë filluar nga fushatat anti-dezinformuese deri te veçoritë e produkteve të reja që përmirësojnë bisedat në video grupe.