Fjalët e duhura për të bërë paqe pas një zënke në çift

887
Caucasian couple arguing on sofa

Strategjitë për të sjellë përsëri buzëqeshjen dhe harmoninë pas një sulmi që keni pasur në çift

Është e vërtetë që dashuria nuk është e bukur pa zënka, por të gjithë e dimë se kur dikush është në paqe dhe harmoni jeta është më e lumtur. Pra, nëse është e pashmangshme të argumentosh, të paktën të sigurohemi që faza e tensionit pas konfliktit të zgjasë sa më pak të jetë e mundur. Sidomos nëse kemi konsumuar shumë fjalë, është e domosdoshme që të kthehemi shpejt në atë që ndodhi dhe të vrapojmë për ta mbuluar, sepse keqkuptimet që shkaktojnë një grindje mund të krijojnë dhimbje të panevojshme.

Të sigurt që keni të drejtë? – Arsyeja dhe e gabuara janë pothuajse të gjithë në të njëjtën anë. Kur zemërimi i çastit të parë zvogëlohet, le të bëjmë një ekzaminim të sinqertë të ndërgjegjes: a është shkaku i grindjes aq i rëndësishëm ose a jemi ndeshur në të vërtetë për një arsye tjetër, e cila nuk është e shprehur në mënyrë eksplicite dhe lidhet me ngjarjet e kaluara? Nëse zemërimi ynë vjen nga larg, është më mirë të merremi me të njëherë e përgjithmonë, ndoshta në një mënyrë të qetë, në një kohë kur të dy jemi në gjendje të mirë dhe të gatshëm për dialog. Deri atëherë le të përpiqemi të lëmë gjithçka mbrapa dhe të kufizojmë arsyet për grindje sidomos kur jemi të rrethuar nga njerëz.

Më vjen keq – Pavarësisht nga fakti nëse jemi gabim apo kemi të drejtë, hapi i parë për të rivendosur harmoninë është të kërkojmë ndjesë. Çdo grindje në fakt gjeneron një dhimbje te të dyja palët ndërgjyqëse. Kjo është gjëja që duhet të bëjmë në fillim: edhe nëse jemi të bindur se kemi të drejtë, fjalët tona me siguri kanë dëmtuar. Nuk duhet të kemi frikë që të marrim hapin e parë: kërkimi i paqes nuk është pranim i fajit, është thjesht një mënyrë praktike dhe e shpejtë për ta bërë kthimin më të qetë. Ne do të kemi kohë për të sqaruar pozicionin tonë pikë për pikë.

Jo fryrje – Ne heqim dorë nga pasojat, si duke pritur që tjetri (ose tjetri) të kuptojë se ai është i gabuar. Pak hatërmbetje është e lejuar, me kusht që ajo të jetë e shkurtër. Zemërimi dëmton sidomos për veten tonë dhe nuk na ndihmon të jetojmë mirë. Është më mirë të mësosh të largohesh nga grindjet dhe të gëzosh bukurinë e të qenit sërish bashkë.

Mos iu ktheni zënkës – A kemi vendosur të kapërcejmë zënkën? Le të lëvizim pa hezitim dhe pa mendime të dyta. Ne mbajmë një pozicion pajtues të hapur për të kuptuar, vënë veten në pozitën e kundërshtarit tonë dhe le të fillojmë të kuptojmë pikëpamjen e tij. Edhe nëse nuk jemi gabim, mund të përpiqemi të kuptojmë pse ai (ose ajo) u soll kështu.

Pyetjet e duhura – Në jetën e një çifti, por jo vetëm, mund të ndodhë që të jemi shumë të përqendruar te vetja. Ne kemi marrë një vendim, e mbrojmë atë, madje duke ngritur zërat tanë; në fund kemi vendosur që kjo të ishte e mjaftueshme. Është një rreth vicioz që fillon dhe mbaron me ne. Dhe tjetra? Për ta thyer atë, ju duhet të ndryshoni perspektivën tuaj dhe ta dëgjoni atë, duke filluar të bëni pyetje të drejta, duke filluar me “çfarë mendoni?” Duke dëgjuar dhe sigurisht duke pritur përgjigjen.

Lot dhe puthje – Vëmendje ndaj tendencës për të luftuar vazhdimisht duke u dhënë fund shpërthimeve midis lotëve dhe puthjeve: aty për aty është mirë, por gjithashtu duhet të mësoni se si t’i përballoni problemet dhe ndoshta t’i zgjidhni ato. Udhëtimi mund të jetë i gjatë, por të paktën është e domosdoshme të filloni, apo jo? Hapi i parë është që kartat të vendosen në tavolinë dhe të ballafaqohen, natyrisht në një mënyrë të qetë dhe bindëse.

U thoni jo ndërmjetësve – Duhet të shmangim sjelljen e miqve apo njerëzve të tjerë në grindjen tonë. Roli i zëdhënësit ose i paqebërësit është i papërshtatshëm dhe i vështirë: shpesh përveç që nuk sjell përfitime, është një mënyrë e shkëlqyer për të komplikuar situatat dhe për të shkatërruar një miqësi. Le t’i besojmë shoqes tonë më të mirë, por pas marrjes së mbështetjes së saj morale, le të merremi personalisht me punët tona private.

Me pak sheqer… – Karta e ëmbëlsisë dhe buzëqeshjes mund të jetë fituese. Për të hapur rrugën e pajtimit mund të jetë e dobishme një dhuratë e vogël, një përkëdhelje e papritur ose një spunto për të qeshur. Gjëja e rëndësishme është të zgjedhësh momentin e duhur.

Po nëse ai (ajo) nuk është gati? – Nuk është e thënë që tjetri të jetë i gatshëm të bëjë paqe, ashtu siç ne dëshirojmë. Në këtë rast është e nevojshme që ta lëmë pak kohën të kalojë dhe të kapim një moment të favorshëm. Sidomos nëse jemi ne gabim, duhet të mbajmë peshën e situatës dhe të pranojmë pasojat e mundshme të veprimeve tona, duke e pranuar në mënyrë eksplicite atë te tjetri, shkruan inlife.al. Gjithashtu mund të jetë e dobishme të deklaroni që nuk prisni falje të menjëhershme dhe t’i propozoni që do e përmirësoni gabimin. Le të mos zgjatemi shumë me fjalë: është më efektive të shprehim keqardhje në një mënyrë sintetike, duke i lënë tjetrit mundësinë e replikës dhe shprehjes së ndjenjave të tij.