Hëna vazhdon të dridhet dhe të zvogëlohet nga tërmetet

Hëna po pakësohet dhe po tronditet nga tërmetet, shkruhet në revistën ‘’Nature Geoscience’’ nga një studim i Universiteti të Marylandit, bazuar në simulimet që përdorin të dhëna nga sizmometrat e instaluar në Hënë nga misionet e Apollo-s dhe imazhet e mbledhura në vitin 2010 nga hulumtimi i NASA-s për Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Pas “rrudhave” të para të raportuara në të kaluarën, imazhet e hetimit të LRO tregojnë se Hëna është “tharë” në mënyrë progresive.

Për të kuptuar se si ndodhi kjo, grupi i koordinuar nga Nicholas Schmerr përdori një algoritëm për të analizuar të dhënat sizmike të grumbulluara nga misionet Apollo midis viteve 1960 dhe 1970.

Në këtë mënyrë ishte e mundur të identifikohej epiqendra e 28 tërmeteve hënorë të regjistruara midis 1969 dhe 1977.

Këto të dhëna u mbivendosën me ato të hetimit LRO, duke treguar se së paku tetë prej këtyre tërmeteve u shkaktuan ekskluzivisht nga lëvizja e gabimeve.

Tërmetet e ngjashme, sipas studiuesve vazhdojnë të dridhen Hënën edhe sot.

‘’Është parë gjithashtu se gjashtë nga tetë tërmetet ndodhën kur Hëna ishte në apogjeun e saj ose në pikën e orbitës së saj më të largët nga Toka. Këto rezultate na tregojnë se ne duhet të kthehemi në Hënë me misionet Apollo pasi ne kemi mësuar shumë, por kemi gërvishtur vetëm sipërfaqen’’, përfundon Schmerr./atsh/