Ja cili është aplikacioni më i preferuar nga kriminelët!

167
Alushta, Russia - November 19, 2016: A set of programs from famous brands of social networking on the iPhone 7 in woman hands. iPhone 7 Jet Black was created and developed by the Apple inc.

Privatësia në Telegram është e sigurt, edhe kur bëhet fjalë për të kryer transaksione të paligjshme. Kjo është arsyeja se pse Telegram është shndërruar në dark web e ri – shkruan Financial Times.

Telegram është një nga aplikacionet e mesazheve më të përdorura në të gjithë botën, i cili frikëson edhe WhatsApp, që prej vitesh është kolosi i komunikimit mes përdoruesve, transmeton lajminet.

Nëse elemente si teknologjia avangardë dhe siguria kanë ndikuar në suksesin e Telegram, për disa këto karakteristika e kanë shndërruar rrënjësisht qëllimin e platformës, duke marrë një drejtim të rrezikshëm.

Kjo tendencë, larg qëllimit të virtytshëm, konfirmohet nga një hetim i Financial Times, i kryer me ndihmën e shoqërisë së sigurisë kibernetike Cyberint. Shihet qartë – nga rezultatet që dolën – se Telegram po përdoret gjithnjë e më shumë nga kriminelët kibernetikë për të realizuar planet e tyre të paligjshme.

Në fakt, mburoja e privatësisë, e lindur për qëllime më të fisme, ka tërhequr vëmendjen e atyre që synojnë të fshehin aktivitetet e paligjshme, duke e zëvendësuar në vendin kryesor për të tilla veprime, me fjalë të tjera në dark web.

Telegram, përse kriminelët e preferojnë

Prania e kanaleve private dhe instrumenteve që lejojnë transferimin e file-ve me përmasa të mëdha, kanë bërë që aplikacioni të përdoret për dërgimin e bazave të të dhënave fryt i data breach. ose operacione të tjera të paligjshme. Mjafton të bëhesh pjesë e disa grupeve publike të specializuara në të tilla “shkëmbime” për të marrë të dhëna të konsiderueshme, vetëm duke dërguar shuma të mëdha parash.

Financial Times thekson gjithashtu se kohët e fundit është rritur edhe përdorimi i disa “fjalëve” tipike në gjuhën e piratëve informatikë. Ndër to përmendim “Email: pass” dhe “combo”, terma ah hoc që tregojnë kopjimin e kredencialeve (email dhe fjalëkalim) që përdoren në faqe me natyrë të ndryshme dhe të blera për t’u dhënë mundësinë keqbërësve për të hyrë në account-tet e faqeve dhe shërbimeve të të tjerëve.

Një postim i quajtur “Combo List Gaming HQ” ofronte 300 mijë email-e dhe fjalëkalime që thoshte se ishin të dobishëm për të hakimin e platformave të videolojërave si Minecraft, Origin apo Uplay. Një tjetër pretendonte se kishte 600 mijë login-e për përdoruesit e shërbimit të grupit rus në internet Yandex; të tjerë për Google dhe Yahoo.

“Kohët e fundit kemi parë një rritje me 100% të përdorimit të Telegram nga ana e kriminelëve informatikë” – tha Tal Samra, analiste i kërcënimeve informatike në Cyberint. “Shërbimi i koduar i mesazheve është gjithnjë e më i përhapur në mesin e aktorëve të kërcënimeve, që kryejnë aktivitete të paligjshme dhe shesin të dhëna të vjedhura – ndër të tjera, Telegram është më komod për t’u përdorur se dark web”.

Platforma tha se ka më shumë se 500 milionë përdorues aktivë dhe ka kapërcyer 1 miliard shkarkime në gusht – sipas të dhënave të Sensor Tower.

Por përdorimi i saj nga kriminelët kibernetikë mund të rrisë presionin te platforma me seli në Dubai për të forcuar kufizimet në përmbajtje, ndërkohë që planifikon një ofertë publike fillestare të ardhshme që synon të përfshijë reklamat në shërbimin e tij.

Telegrami është gjithashtu më i aksesueshëm, siguron funksionalitet më të mirë dhe në përgjithësi ka më pak gjasa të gjurmohet forcat e rendit kur krahasohet me forume e dark web, shtoi Samra.

Hakerët kanë më pak gjasa të përdorin WhatsApp si për arsye të privatësisë, por edhe sepse numrat e përdoruesve shfaqen në bisedat në grup, ndryshe nga Telegram, tha Cyberint. Aplikacioni i koduar Signal mbetet më i vogël dhe përdoret kryesisht për mesazhe më të përgjithshme në mesin e njerëzve që e njohin njëri-tjetrin dhe jo grupet në stilin e forumit.

Telegram tha në një deklaratë se “ka një politikë për eliminimin e të dhënave personale të ndara pa pëlqim”. Ai shtoi se çdo ditë, “forca gjithnjë e në rritje e moderatorëve profesionistë” eliminon më shumë se 10,000 komunitete publike për shkelje të kushteve të shërbimit pas sinjalizimeve të përdoruesve.