Kaq vota i duhen LDK-së që mocioni i mosbesimit të kalojë – shpjegohet qartë në Kushtetutë

0
641

LDK sot edhe zyrtarisht ka njoftuar se do të inicojë mocion mosbesimi për rrëzimin e qeverisë Kurti.

Ky vendim që ka tronditur skenën politike kosovare vjen pas dëmtimit serioz të raporteve të Kosovës me SHBA-të, si rrjedhojë e mos-dëgjueshmërisë së qeverisë Kurti për heqjen e taksës, si dhe shkarkimit pa paralajmërim të Agim Veliut, ministër i Punëve të Brendshme dhe njëherit njërit ndër figurat kryesore të LDK-së, shkruan lajmi.net.

Mirëpo si shkon procedura e mocionit të votëbesimit?

Në Kushtetutën e Kosovës shpjegohet qartë se mocioni i mosbesimit mund të ngrihet me propozimin e 1/3 të deputetëve të Kuvendit.

Po ashtu, aty tregohet se nevojiten 61 vota që i njëjti të kalojë.

Neni 100 [Mocioni i Votëbesimit]

Mocioni i mosbesimit ndaj Qeverisë mund të ngrihet me propozimin e një të tretës (1/3) të të

gjithë deputetëve të Kuvendit.

Votëbesimin e Qeverisë mund ta kërkojë Kryeministri.

Mocioni i mosbesimit vihet në rendin e ditë të Kuvendit, jo më vonë se pesë (5) ditë e as më

herët se dy (2) ditë nga data e parashtrimit të tij.

Konsiderohet se mocioni i mosbesimit është pranuar, nëse për të kanë votuar shumica e të

gjithë deputetëve të Kuvendit të Kosovës.

Nëse mocioni i mosbesimit dështon, mocioni tjetër i mosbesimit nuk mund të ringrihet gjatë

nëntëdhjetë (90) ditëve të ardhshme.

Nëse mocioni i mosbesimit votohet për Qeverinë në tërësi, Qeveria konsiderohet në

dorëheqje.