Këto janë çmimet e derivateve në Kosovë dhe rajon

Çmimet e derivateve janë në rënie të vazhdueshme si në Kosovë ashtu edhe në rajon. Megjithatë, çmimi i karburanteve më i lirë deri më tani është në Maqedoninë e Veriut.

Në këtë shtet fqinjë jugor, çmimi i derivateve ka rënë në 1.09 euro. Në tregun e Kosovës derivatet po tregtohen nga 1.19-1.29 euro për 1 litër, ndërsa në Shqipëri 1.50 euro dhe në Serbi 1.51 euro.

Ministri i Ekonomisë në Maqedoninë e Veriut, Kreshnik Bekteshi ka treguar arsyet përse ky shtet ka çmimet më të ulëta të derivateve në rajon.

Sipas ministrit Bekteshi, fal politikave qeveritare për menaxhim me krizën, ky shtet ka çmimet e naftës më të lira në rajon.

“Çmimi i derivateve të naftës përcaktohet në berzë, megjithatë politikat fiskale (akcizat, TVSH, etj.)kanë ndikim të konsiderueshëm në çmimin final që e paguajnë konsumatorët. Pikërisht, fal politikave qeveritare për menaxhim me krizën kemi çmimet e naftës më të lira në rajon”, ka njoftuar Ahmeti.

Ai ka treguar edhe çmimet e naftës për shtetin e tij dhe vendet e rajonit.

“Maqedonia e Veriut – 1.09 euro ose 67 den, Kosova – 1.19-1.29 euro ose 73-79 den, Shqipëria – 1.50 euro ose 93 den ose 169 lek, Serbia – 1.51 euro ose 182 din”, bën të ditur ai.