Kina nis testimin tek njerëzit për vaksinën kundër koronavirusit

0
281

Kina ka nisur provën klinike (d.m.th mbi njerëzit) e një vaksine kandidate kundër koronavirus SARS-CoV-2. Shpallja e injeksioneve të para tek vullnetarët u dha disa orë pas asaj të kompanisë së bioteknologjisë Moderna Inc. dhe Institutit Kombëtar të Shëndetësisë (NIH), të cilët kanë filluar të testojnë një përgatitje tjetër.

Një luftë e vërtetë eksperimentale (dhe mediatike) midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës ka filluar pra se kush do të jetë i pari që do të realizojë një vaksinë kundër koronavirusit. Sipas analistëve, do të jenë kinezët ata që do ta shënojnë atë, por megjithëse testet e para tek njerëzit sapo kanë filluar, do të duhen të paktën 12-18 muaj që të ketë një në treg.

Bazuar në atë që tregohet në dokumentacionin e paraqitur në Regjistrin e Vendeve Aziatike të Studimeve Klinike, të datës 17 Mars, në studim u përfshinë 108 persona të moshës midis 18 dhe 60 vjeç, të cilët do të ndahen në tre grupe që i nënshtrohen një doze e ndryshme e përgatitjes.

Të gjithë pjesëmarrësit banojnë në Wuhan, qyteti me 11 milion banorë në provincën Hubei, ku virusi do të kishte bërë që speciet të hidheshin nga një kafshë (mbase një lakuriq nate) te njerëzit midis 20 dhe 25 nëntorit të vitit të kaluar, sipas një studimi italian i udhëhequr nga shkencëtarë nga Campus Romë Bio-Medico.

“Vullnetarët nga studimi i Fazës 1 COVID-19 kanë filluar tashmë marrjen e vaksinës,” i tha AFP një nga shkencëtarët kinezë të përfshirë në projekt, i cili është financuar nga qeveria e Pekinit. Pjesëmarrësit do të ndiqen nga stafi për gjashtë muajt e ardhshëm, për të verifikuar shfaqjen e çdo reagimi negativ në lidhje me përgatitjen. Pas fazës 1, do të zhvillohen studime të fazës 2 dhe 3 (me qindra e mijëra pjesëmarrës respektivisht) për të përcaktuar efektivitetin efektiv të vaksinës.

Në krye të projektit në zhvillimin e vaksinës kineze është Chen Wei, një anëtar i Akademisë së Inxhinierisë së Kinës, siç tregohet nga Washington Post, i cili më parë deklaroi se testimi do të fillonte në prill, por sidoqoftë jo pas Shteteve të Bashkuara. Ndoshta njoftimi amerikan i befasisë solli edhe studiuesit kinezë përpara. Wei kishte qenë në pararojë të zhdukjes së SARS në fillim të viteve 2000.

Ashtu siç ndodhi për vaksinën e testuar në Shtetet e Bashkuara, dhe më saktësisht në Seattle, në Institutin Kërkimor të Kaizer Permanente Washington, ku menaxheri i moshës dyzet e tre vjeçare Jennifer Haller iu nënshtrua injeksionit të parë ndonjëherë, madje edhe vullnetarët kinezë u fotografuan gjatë ‘injeksionit.

Shpresa është që në një mënyrë ose në një tjetër të arrijmë sa më shpejt të jetë e mundur në një përgatitje të aftë për të mbrojtur të gjithë nga koronavirusi. Në kohën e shkrimit, në bazë të hartës interaktive të zhvilluar nga Universiteti Johns Hopkins, patogjeni ka infektuar mbi 340 mijë njerëz në botë duke vrarë rreth 15 mijë./noa.al/