Kjo është ora më e errët për Facebook/ Punonjësja që zbuloi skandalet për FB-në: Gjërat që pashë atje ishin të tmerrshme!

0
330

Ndërprerjet e pashembullta të internetit, zemërimi publik, paditë në pritje, legjislacioni i ardhshëm, konkurrenca në rritje dhe grindjet e privatësisë: Facebook po përballet me orën e tij më të errët.

Ndërsa Facebook, Instagram dhe WhatsApp të gjithë u ndërprenë për disa orë të hënën, përdoruesit u transferuan në Twitter, TikTok dhe Signal dhe ishin të shpejtë për tu tallur me situatën.

Punonjësit e Facebook në Menlo Park ndoshta nuk po qeshnin, megjithëse nuk mund të hynin as në selinë e tyre. Ndërprerja më e keqe që nga viti 2008 vështirë se mund të ketë ardhur në një kohë më të keqe.

Një ditë më parë, Frances Haugen, ish -punonjëse në Facebook, zbuloi në televizionin kombëtar se ajo ishte burimi i Facebook Files, një seri dokumentesh të brendshme të zbuluara nga Wall Street Journal.

“Gjërat që pashë në Facebook vazhdimisht ishin aty, kishte konflikte interesi midis asaj që ishte e mirë për publikun dhe asaj që ishte e mirë për Facebook. Dhe Facebook, pa pushim, zgjodhi të optimizohej për interesat e veta”, tha Haugen.

Dosjet në Facebook hodhën një hije të errët mbi gjigantin e mediave sociale, duke sugjeruar që kompania ishte në dijeni të efektit negativ të Instagramit tek vajzat adoleshente dhe nuk bëri asgjë për këtë. Zbulime të tjera tregojnë për faktin se Facebook ndryshoi algoritmin e tij për tu paraqitur pozitivisht dhe se përdoruesit e profilit të lartë gëzonin një trajtim të veçantë për moderimin e përmbajtjes.

Pretendimet shkaktuan zemërim të gjerë, deri në atë pikë sa disa e përcaktuan Facebook -un si “autokracia më e madhe në tokë”. Përpjekjet e kompanisë për të minimizuar zbulimet kanë pasur pak efekt deri më tani.

Ndërkohë, aksionet e Facebook ranë 5% – duke fshirë 6 miliardë dollarë të aseteve të Mark Zuckerberg në proces – për shkak të zbulimit dhe ndërprerjes pasuese të shërbimit.

Zuckerberg nuk ka shumë probleme. Ai shpesh është kritikuar për dështimin në inovacion, pasi të gjitha azhurnimet e rëndësishme në portofolin e Facebook erdhën nga blerjet e kompanive të tjera. Sidoqoftë, kjo nuk do të jetë një opsion për TikTok, i cili tani është aplikacioni më i shkarkuar në nivel global.

Pozicioni i Facebook si reklamuesi i dytë më i madh në botë po sfidohet gjithashtu nga Apple, e cila tani pyet përdoruesit e iPhone nëse do të donin të gjurmoheshin kur nuk përdorin një aplikacion specifik. Nëse normat aktuale të refuzimit vazhdojnë, rrjeti social mund të humbasë më shumë se 40% të të ardhurave të tij.

Facebook është gjithashtu nën një kontroll të fortë në të dy anët e Atlantikut për hetimet antitrust dhe paditë e lidhura me privatësinë. Ai aktualisht në pritje në Irlandë, në veçanti, mund të ketë pasoja shkatërruese.

Vendimi i Komisionit Irlandez për Mbrojtjen e të Dhënave do të merret në javët e ardhshme dhe shumë ekspertë të privatësisë thonë se mbikëqyrësi i privatësisë nuk ka zgjidhje tjetër veçse të bllokojë rrjedhën e të dhënave të mediave sociale midis Evropës dhe SHBA -së.

Një ‘gjemb’ tjetër në sy të gjigantit të mediave sociale është rregullorja e ardhshme e BE -së për tregjet digjitale, pasi do të parandalonte që platformat të kombinojnë të dhënat në shërbimet e tyre të ndryshme pa pëlqimin e përdoruesve.

E mbani mend blerjen e WhatsApp nga Facebook në 2014? Ishte pikërisht për të grumbulluar sasi të madhe të të dhënave të krijuara nga aplikacioni i mesazheve popullore.

Kanë kaluar shumë kohë nga ditët e Barak Obamës, kur mediat sociale u panë si një kanal i ri për pjesëmarrjen demokratike. Që nga skandali Cambridge Analytica në 2018, muzika ka ndryshuar, por Facebook nuk ka pranuar të ndryshojë së bashku me të. Për sa kohë mbetet për t’u parë.