Kosova para Australisë për shpejtësi të internetit

548

Australia ka rënë pesë vende më poshtë në renditjen globale për shpejtësinë e internetit, duke rënë nën nëntë vende më poshtë, përfshirë këtu Kosovën dhe Tajlandën.

Shifrat e siguruara nga Global Index Speedtest për muajin janar treguan se mesatarja e vendit ishte vetëm 33.28 megabajt në sekondë (Mbps), njofton Klan Kosova.

Shpejtësitë e internetit në Australi u rritën nga 26 në 33mbps vitin e kaluar, tha NBN në një përgjigje ndaj gjetjeve pas njoftimit të tyre të hënën se tetë milionë familje tani ishin të lidhur në rrjet.

Por përkundër vazhdimit të shërbimit të broadband, ajo nuk ndaloi që Australia të shtohej në renditjen pas nga Mali i Zi, Uruguai, Kazakistani dhe Dominika.

Rrjeti i të dhënave celulare të Australisë renditet më mirë dhe mesatarja e tij është 56,70 më e gjashta në botë.

Ministri Federal i Informacionit Shadoë Michelle Roëland tha se taksapaguesit dhe konsumatorët ishin prekur negativisht nga një NBN “më i ngadalshëm, më i kushtueshëm dhe më pak i besueshëm”.

NBN mbështetet kryesisht në kabllot e bakrit ose në linjat e fibrave hibride, zbulohen shifrat gjysmëvjetore të rrjetit, me më pak se një të katërtën e lidhjeve me cilësi të lartë të fibrave në lokal.

Një zëdhënës i rrjetit tha se shpejtësia ishte rritur nga 26 Mbps në nivel kombëtar që nga viti i kaluar – një rritje prej 7 Mpbs.

Por ky përmirësim ende e lë Australinë të mbetet prapa fqinjëve të Zelandës së Re – mesatarja e së cilës prej 85.56 Mbps i lë ata në vendin 24 në nivel global.

Këto janë top 10 vendet për shpejtësi të internet

Singapori 197,04

Hong Kong 169.40

Islanda 159.30

Monako 152.02

Rumania 129.82

Koreja e Jugut 129.20

Hungaria 116.09

Shtetet e Bashkuara të Amerikës 111.65

Suedia 111.48

Zvicra 108.85