Lajme aspak të mira për nënat që rrinë shumë duke folur në “Viber”

Me zhvillimin që po pëson teknologjia çdo ditë e më shumë, na duhet të ndeshemi me valët elektromagnetike, të cilat përbëjnë rreziqe nga më të ndryshmet për shëndetin tonë.

Përveç valëve të dritës, në ambientet ku qëndrojmë apo punojmë, dashur padashur prekemi nga valët e prodhuara artificialisht si nga stacionet e radios, televizorët, aparatet celularë e kompjuterët. Të gjitha këto valë transmetojnë energji në një masë të caktuar që shkaktojnë efekte mbi organizmin tonë.

Njëra nga arsyet se përse aplikacionet si Viber dhe WhatsApp janë përhapur shpejtë, është pikërisht arsyeja se lista e miqëve në këtë aplikacion janë pikërisht numrat që tashmë i keni në telefon — ju nuk keni nevojë t’i kërkoni ata sipas email adresës apo emrit të përdoruesit.

Viber ju mundëson të dërgoni mesazhe falas dhe poashtu të bëni thirrje falas te përdoruesit tjerë të Viber, në të gjitha pajisjet dhe në mbarë botën.

Aplikacioni ka mbi 250 milionë përdorues aktivë në ditë.

Megjithatë qëndrimi duke folur për një kohë të gjatë në telefon ka rreziqet e veta.

Hulumtuesit në Institutin Kombëtar për Shëndetësinë kanë zbuluar se vetëm mbajtja e një celulari aktiv afër kokës për 50 minuta, prodhon ndryshime të dukshme në metabolizmin e trurit.

Prof. Girish Kumar ka thelluar kërkimet e tij mbi radiacionin e telefonisë celulare dhe efektet e saj, e ka dalë kundër përdorimit të shpeshtë të telefonave celularë , sepse përdoruesve iu shtohet risku nga kanceri, tumoret e trurit dhe rreziqe të shumta të tjera për shëndetin. Edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikoi telefonat celularë si burim i mundshëm kancerogjen.

Kur një person e përdor telefonin celular për 50 minuta pa ndërprerje, indet e trurit nga ana e celularit metabolizojnë më shumë glukoze krahasuar me krahun tjetër. Dëmet e shkaktuara nga valët elektromagnetike të celularëve, mund të prekin edhe sterilitetin te meshkujt.

Doktoresha Fiona Mathews doli në konkluzionin se sperma e atyre që mbanin telefonin në xhepin e përparmë, ishte 8% më e keqe në krahasim me të tjerët. Ndaj dhe do të ishte tepër e këshillueshme që të hiqni dorë nga zakoni i të mbajturit telefonin në xhepat e para të pantallonave, më mirë mbajeni në xhepat e pasme. Radiacioni i celulareve është tepër i rrezikshëm edhe për fëmijët dhe gratë shtatzëna.