MASHT-i propozon reduktimin e numrit të universiteteve publike

662

Raporti i grupit punues për profilizimin e universiteteve publike në vend, tashmë është në Komisionin Parlamentar për Arsim si dhe i është dorëzuar Qeverisë.

Ministri i Arsimit, Shyqiri Bytyqi, ka bërë me dije për “Radio Kosovën” se në këtë raport janë paraqitur dy propozime: njëri ka të bëjë me profilizimin e universiteteve publike dhe i dyti që ato të shndërrohen në dy universitete.

“Në këtë raport janë dhënë dy rekomandime, i pari ka të bëjë me atë që mund të reduktohen universitetet në dy publike dhe të mbesin kampuse pjesë të tjera që sot aktualisht janë universitete, me qëllimin e vetëm që të jetë cilësia në nivel më të lartë. Mos të bëhen

konkurrentë të programeve që nuk janë kërkesë e tregut të punës. E dyta ka të bëjë me profilizimin e tyre, që secilit universitet iu kanë përzgjedhur profilet e nevojshme dhe që janë kërkesë e tregut të punës”, ka thënë Bytyqi.

Ndërkohë, ekspertët thonë se raporti për profilizimin e universiteteve nuk është publikuar ende. Njohësi i çështjeve të arsimit, Dukagjin Pupovci, tha për “Radio Kosovën” se gjithsesi një zgjidhje për këto universitete duhet të gjendet, pasi, siç tha, nuk mund të mbajnë atë numër të programeve që e kanë.

“Në radhë të parë, për shkak të mungesës së stafit akademik të kualifikuar. Vetëm në institucionet publike kemi pesë fakultete juridike e pesë ekonomike, ndërkohë numri i juristëve dhe ekonomistëve të papunë është shumë i madh. Kjo i jep të drejtë atyre që duan ta rishqyrtojnë këtë situatë. Duhet vërtet të shihet se cili universitet çfarë profile mund të ofrojë”, ka thënë ai.

Ndërkohë, Konferenca e Rektorëve ka reaguar lidhur me këto zhvillime, duke theksuar se Ministria e Arsimit ka penguar zhvillimin e universiteteve publike, duke mos proceduar në Kuvend statutet e tyre për miratim.

Sipas Konferencës së Rektorëve, Ministria ka për qëllim mbylljen e universiteteve publike.