NASA gjurmon burimin e sinjaleve të shpejta misterioze që arritën në Tokë

0
187

Burime misterioze kanë dërguar në Tokë sinjale radioje për vite me radhë. Tani shkencëtaret janë vënë në ndjekje të origjinës së tyre, dhe janë surprizuar nga rezultatet e arritura.

Jo, raportojnë mediat e huaja nuk kanë qenë alienët, burimi i këtyre valëve.

Duke përdorur teleskopin hapsinor Hubble Space të NASA, astronomët kanë gjurmuar vendndodhjen e 5 sinjaleve të thella në hapësirë të njohura si shpërthime të shpejta radioje, Fast Radio Bursts (FRB). Në vetëm një të njëmijtën e sekondit, këto shpërthime të fuqishme mund të gjenerojnë energjinë që dielli prodhon në 1 vit.

Që nga viti 2001, janë zbuluar rreth 1,000 FRB, mirëpo ato janë shumë të vështira për t’u ndjekur për shkak të zhdukjes së tyre të menjëhershme pa lënë asnjë gurmë. Vetëm 15 prej tyre kanë arritur të lokalizohen në galaksi të ndryshme. Shkencëtarët janë të interesuar për të gjendur vendndodhjen e FRB, në mënyrë që të zbulojnë se çfarë ngjarjesh kozmike i krijojnë ato.

Në studimin e ri, të vendosur për t’u botuar në The Astrophysical Journal, studiuesit që përdorën Kamera Ëide Field 3 të Hubble ishin në gjendje të përcaktojnë pesë nga tetë FRB të kohëve të fundit në galaktikat e tyre, si dhe llojet e vendeve nga ata origjinën. Një tipar i të gjitha këtyre galaktikave të largëta janë “krahët e tyre spiralë”, ku formohen yjet.

Zbulimet e tanishme nga ekipi i astronomëve mbështesin idenë se FRB shkaktohen nga shpërthimi i magnetars të rinj. Magnetars janë lloje yjesh të tejmbushur me neutrone dhe kanë fusha magnetike të fuqishme.