OAK: Urgjentisht të lirohet lënda e parë për prodhuesit vendorë

Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK) kërkon nga Ministri i Tregtisë dhe Industrisë Endrit Shala, Ministri i Financave Bedri Hamza si dhe kryeministri Ramush Haradinaj që ta lirojnë lëndën e parë për prodhuesit vendor ashtu siç është e paraparë me Ligj.
OAK-u përmes një komunikate për media thotë se arsyeja e kërkesës është ankesa e prodhuesve lidhur me lirimin nga TVSH-ja e lëndës së parë.
“Çdo fillim të vitit, prodhuesit vendor obligohen të aplikojnë në ATK për lirim nga TVSH-ja për lëndën e parë të importuar, ndërsa pas aprovimit të saj fillon edhe zbatimi në Dogana. Vitet paraprake shqyrtimi i kërkesave është bërë për një periudhë më të shkurtë kohore, gjë që nuk i ka penguar bizneset në vazhdim të prodhimit”, thekson OAK.
Këtë vit bizneset po përballen me probleme pasi që për shkak të mos shqyrtimit të këtyre kërkesave lënda e parë ka mbetur pa kaluar në Doganë dhe si pasojë bizneset po detyrohen të paguajnë për qëndrimin e kamionëve dhe frigoriferëve në terminale dhe po krijojnë edhe pengesa në prodhim.
Oda e Afarizmit të Kosovës kërkon që të përkrahen prodhuesit vendor, duke ju lejuar që të bëjnë futjen e lëndës së parë në Doganë derisa të shqyrtohen aplikacionet nga ATK-ja.
Gjithashtu, OAK kërkon që kjo procedurë të hiqet ashtu që të mos obligohen bizneset të aplikojnë çdo vit.