‘Primare është jeta e njerëzve’ – Australia asgjësoi me snajperë më shumë se 5 mijë deve për të ruajtur ujin e pijshëm

0
449

Autoritetet australiane vranë më shumë se 5.000 deve në një operacion pesë-ditor për të parandaluar kafshët e etura në Australi të arrinin në komunitetet Aboriginal.

Vrasja përfundoi të dielën në rajonin Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), një zonë e thatë në Australinë e Jugut, ku jetojnë rreth 2300 njerëz, tha të martën CEO i APY Richard King.

Aborigjenët e Shtetit të Australisë së Jugut, ku ndodhet ky rajon, paralajmëruan për ekzistencën e tufave të mëdha të deveve që afroheshin në qytetet rurale dhe kërkonin ujë dhe ushqim, në mes të një valë të paparë të nxehtësisë. Kafshët rrezikuan ushqimin dhe ujin e vogël në zonë, transmeton Telegrafi.

“Ne e kuptojmë shqetësimin e mbrojtësve të kafshëve, por ekziston një keqinformim domethënës për realitetin e jetës së kafshëve të egra që nuk janë vendas në këtë zonë, në një nga vendet më të thata dhe më të largëta në planet”, tha King në një deklaratë.

Masa dëshiron të mbrojë “furnizimet e vlefshme të ujit për komunitetet” dhe tha se përparësia “janë jeta e njerëzve, përfshirë fëmijë dhe të moshuar, si dhe flora dhe fauna vendase”.

Sipas përgjegjësit, devetë zakonisht bllokohen në puse, ku vdesin, dhe përfundojnë duke ndotur ujin. Sipas APY, operacioni përfshin eleminimin e më shumë se 5000 deveve.

Australia ka jetuar vitin e saj më të nxehtë në historinë e saj, me një thatësirë ​​ekstreme dhe një valë zjarresh që kanë shkatërruar juglindjen e vendit dhe nuk ka mbaruar ende. Devet u futën në Australi për herë të parë në vitet 1840 për të marrë pjesë në eksplorimin e brendshëm të vendit dhe në dekadat e ardhshme rreth 20,000 u importuan nga India.

Australia aktualisht ka popullsinë më të madhe të deveve në botë, më shumë se një milion, sipas disa ekspertëve. Kafshët konsiderohen një dëmtues sepse ndotin burimet e ujit dhe shkel florën në kërkimin e ushqimit.