“Qyteti i të vdekurve” në Rusi (video)

0
302

Pak më larg se fshati rus Dargavs gjendet një qytet mesjetar i quajtur “Qyteti i të vdekurve”.

Në këtë qytet janë të varrosur mbi 10 mijë persona, shumica e kufomave janë të varrosur me gjërat edhe teshat e tyre, ndërsa disa qytetarë vendorë besojnë se kushdo që guxon të hyjë në këtë qytet nuk do të kthehet i gjallë.

Derisa shumë mistere i rrethojnë këto varre, të cilat gjendet vetëm disa kilometra larg kufirit me Gjeorgjinë, historianët gradualisht janë duke zbuluar të vërtetën e tij, transmeton Koha.net.

Që nga shekulli i 16-të, ky vend në Rusi është përdorur si vend për varreza ndërsa origjina e tij ende është e paqartë.

Një teori është se kur ky territor u pushtua nga Mongol-Tatar gjatë shekullit të 13-të, vendorët nisën të krijojnë shtëpi të tilla, më të larta, por të ngushta, për të kursyer territorin, pasi është ky fshat ka vetëm 17km, raporton BBC.

Një teori tjetër sugjeron se ‘Qyteti i të vdekurve’ është krijuar duke ndjekur traditat e Indo-Iranianëve të cilët emigruan dhe për të respektuar këto toka, varrosën të dashurit e tyre mbi tokë.

Tani, në këtë qytet janë 99 shtëpi të cilat nuk kanë dyer por vetëm nga një dritare të vogël, e në to qëndrojnë qindra mbetje mortore.