Rrini më pak ulur, mund të jetoni më gjatë

Të bësh më pak ulur dhe më shumë lëvizje është e lidhur për të jetuar më gjatë, sipas një studimi të ri.
Të qëndrosh më pak ulur, dhe të bësh më shumë lëvizje, lidhet me faktin e të jetuarit më gjatë, sipas një studimi. Zëvendësimi i 30 minutave në ditë të kohës që qëndroni ulur me 30 minuta aktivitet fizik me intensitet të lehtë shoqërohet me një rrezik 17% më të ulët të vdekjes së hershme, sipas studimit të publikuar në “American Journal of Epidemiology”.
Gjithashtu, studimi zbuloi se zëvendësimi i 30 minutave të kohës së ulur me 30 minuta të stërvitjes mesatare mund të shoqërohej me një rrezik prej 35% më të ulët të vdekjes së hershme. Studimi përfshiu të dhënat kombëtare për 7,999 njerëz të moshave 45 vjeç të cilët vëzhgonin aktivitetet për të ndjekur kohën e tyre të qëndrimit ulur midis vitit 2009 dhe 2013.
Studiuesit përdorën këto të dhëna për të analizuar dhe simuluar përfitimet e vdekshmërisë që mund të lindnin nëse mund të zëvendësohej koha e ulur në të dhënat me aktivitet fizik. Studimi i ri kishte disa kufizime, duke përfshirë atë që studiuesit gjetën vetëm një lidhje mes aktivitetit fizik dhe një rreziku më të ulët të vdekjes së hershme.
Në përgjithësi, është vërtetuar që ky zbulim mund ti ndihmojë njerëzit të bëhen më aktivë në jetën e tyre të përditshme. Gwendolyn Thomas, një fiziolog ushtrimesh dhe drejtor i Laboratorit të Praktikave në Universitetin e Syracuse në New York, e quajti studimin e ri “emocionues”.
Në këtë artikull, ata flasin për zëvendësimin e 30 minutave të totalit të ulur me 30 minuta aktivitet fizik me intensitet të lehtë, nga të cilët ata panë një rënie prej 17% të rrezikut të vdekshmërisë më të ulët”, u shpreh Thomas.
Ada Xhagolli/SCAN