Samsung dhe Apple po humbasin terren ndaj Huawei sepse telefonat e tyre janë shumë të shtrenjtë, tregon hulumtimi

704

Gjithnjë e më shumë, Samsung dhe Apple po humbasin terren në tregun e smartfonëve Huawei në Kinë, sipas hulumtimeve të reja, për shkak se konsumatorët kanë vendosur çmime jashtëzakonisht të larta tek modelet e tyre Premium.

Të dhënat e tregut të lëshuara nga firma e kërkimit të teknologjisë Gartner treguan se Huawei në tregun e smartfonëve u ngjit në gati 15 për qind në tre muajt e fundit të dhjetorit 2018, duke u rritur me 4 pikë përqindjeje nga e njëjta periudhë e një viti më parë.

Konkurrentët Samsung dhe Apple ende renditen të parat dhe të dytët në aspektin e pjesës së tregut, duke mbuluar përkatësisht rreth 17 dhe 16 për qind të industrisë. Megjithatë, të dy kanë humbur pjesën e tregut në tremujorin e katërt në krahasim me vitin e kaluar, sipas shifrave e lëshuara.

Sektori i telefonave Apple u zhyt dy pikë përqindje, ndërsa Samsung ra rreth 1 pikë përqindjeje. “Apple me të vërtetë ka humbur terren në disa gjëra, veçanërisht kur vjen puna te tregjet në zhvillim siç mund të jetë tregu i gjerë i Kinës”, tha Anshul Gupta, drejtor i lartë hulumtues në Gartner, në një intervistë për CNBC. “Ajo që po shohim në Kinë sot është se lojtarët kryesorë kinezë kanë rritur ndjeshëm cilësinë e smartfonëve të tyre”.

Apple shiti rreth 64.5 milionë njësi iPhone në tremujorin e katërt 2018, vlerësoi Gartner. Kjo ka rënë rreth 12 për qind nga e njëjta periudhë e një viti më parë, duke shënuar rënien më të keqe në dërgesat e iPhone që nga tremujori i parë i vitit 2016. Vetëm gjatë një nate, Samsung regjistroi çmimin më të lartë si pasojë e hedhjes në treg të telefonit më të ri Galaxy Fold prej 1.980 dollarë.

Komentuesit tashmë kanë filluar të paralajmërojnë se kostoja mund të jetë shumë e shtrenjtë për të tërhequr blerësit. Huawei nuk ka qenë pa problemet e veta, por ato lidhen më shumë me presionin politik sesa shqetësimet mbi çmimin dhe inovacionin.

Zyrtarët e SHBA kanë ngritur shqetësime rreth potencialit për telefonat dhe pajisjet e telekomunikimit të Huawei që do të përdoren për spiunazh në emër të inteligjencës kineze. Ndërkohë, aleatët kanë ndaluar aksesin për pajisjet e firmës në rrjetet e tyre të gjeneratës së ardhshme 5G.