Serbia në panik: Amerikanët po përgatisin një ‘Rambuje 2’

Deklaratat e zëvendëskryeministrit dhe kryesuesit të ekipit negociator me Serbinë, Fatmir Limaj, se janë duke përgatitur një platformë të re të bisedimeve, e cila shfaqë unitetin e Republikës së Kosovës, në Serbi po shihet se kosovarët po pregaditeten për një “RAMBUJE 2”, transmeton Gazeta Metro.
Zëvendësimi i Rezolutës 1244 dhe vijat e kuqe nga ekipi negociator se nuk do të bisedohet për shkëmbim të territoreve dhe  ndarje të Kosovës, ka shtyrë që analistët dhe serbët në Beograd ta cilësojnë etapën e re të dialogut që do të fillojë si një “Rambuje 2”.
Nga Serbia po shihet se atmosfera nga ana e politikanëve në Kosovës po pregatiten për bisedime të rënda dhe bisedimet këto që do të sjellin një arritje të marrëveshjes përfundimtare dhe njohje të pavarësisë së Kosovës, transmeton Gazeta Metro.
Serbët e pranojnë se kanë frikë nga ky round i bisedimeve me Kosovën, duke parë përfshirjen e madhe të Amerikës në këto qaste finale të marrëveshjes, atje po i bëhet thirrje Vucicit që të ketë kujdes nga “faktori Amerikë” pasi nga forca dominuese që ka momentalisht mund të bëj çfarë të do me fatin e këtij dialogu.
Dragomir Andjelkovic, analisti i njohur politik në Serbi që shquhet për njohjen e marrëveshjeve që do ta dalin nga këto bisedime, ka thënë se skenari i “Rambuje 2” është i mundshëm duke parë përfshirjen e Amerikës dhe moskujdesin e Vucicit në këto bisedime me Kosovën, transmeton Gazeta Metro.
“Lloji i Rambuje 2: Serbia është nën presion të madh, por unë besoj se Serbia nuk është aq naive dhe e papërgjegjshme për të hyrë në një gjë të tillë. Nëse do të refuzohej “Rambuje” në një kohë kur Amerika ishte forca dominuese që ajo mund të bënte çfarëdo që dëshironte, pse duhet të pranohet jnë “Rambuje 2″ në rrethanat e reja gjeopolitike, kur ju shihni se Amerika shumë më tepër mund, dhe se ka forca se Rusia dhe Kina”, shpjegon Andjeklovic.
Serbët atje tani po frikësohen kur kanë parë se Amerika është përfshirë në dialogun Kosovë-Serbi, pasi sipas tyre as Rusia e Kina nuk e kanë forcën më të madhe se SHBA’të për t’i vendosur gjërat ashtu siç dëshirojnë ata.