Si ndikon aciditeti në tumor për përhapjen e kancerit?

0
519

Rreth 9 në 10 nga të gjitha vdekjet ndaj kancerit “lidhen me metastazën” duke hetuar se çfarë ndodh me qelizat në rajonet acidike të tumoreve, shkencëtarët kanë zbuluar informata të reja rreth përhapjes së kancerit, të cilat mund të çojnë në trajtime më të mira për tumoret agresive.

Hulumtuesit në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT) zbuluan se rajonet e acidit, ose të pH-së të tumoreve ndryshojnë shprehjen e gjeneve në qelizat e kancerit në mënyra që i bëjnë ato më agresive.

Në një letër të botuar në revistën Cancer Research, ata përshkruajnë se si, duke reduktuar aciditetin e tumorit, ata ishin në gjendje ta kthenin procesin në minj. “Acidoza e tumorit shkakton shprehjen e molekulave të përfshira në pushtimin e qelizave dhe migrimi. Ky riprogramim, i cili është një përgjigje intracelulare ndaj një rënie në pH ekstracelulare, i jep qelizave kanceroze aftësinë për të mbijetuar nën kushtet e pH të ulëta dhe të përhapet”, tha  autorja e studimit të parë, Nazanin Rohani, pranë Institutit Koch për Hulumtime Integruese të Kancerit në MIT.

Metastaza është proces kompleks përmes të cilit qelizat e kancerit bëhen të lëvizshme, shkëputen nga tumoret primare, depërtojnë në indet e afërta, migrojnë dhe më pas vendosin tumoret dytësore në pjesë të tjera të trupit.

Rreth 9 në 10 nga të gjitha vdekjet ndaj kancerit “lidhen me metastazën”. Pa metastazë, kanceri do të ishte një sëmundje shumë më e menaxhuar dhe më pak e rëndë. Kishte një kohë kur shkencëtarët besonin se potenciali për tumoret varet vetëm nga ndryshimet në qelizat kanceroze.

Studiuesit kanë mësuar se “progresi malinj i kancerit” gjithashtu varet nga qelizat kanceroze që marrin pjesë në një “rrjet ndërlikimi të ndërveprimeve” me pjesët e tjera të indeve që i rrethojnë, ose mikroekonomia e tumorit. Tani ekziston një mirëkuptim midis shkencëtarëve se tumoret nuk janë thjesht koleksione të shumëzimit të qelizave kanceroze, por “entitete të gjalla”, që përbëjnë shumë lloje qelizash të ndryshme. Në fakt, kompleksiteti i indit tumor “mund të tejkalojë” edhe kompleksitetin e indeve të shëndetshme.

Studimi që Dr. Rohani dhe kolegët e saj ndërmorën, ofrojnë njohuri të reja rreth mikro-mjediseve të tumorit dhe kontributin e tyre në metastazë. Hulumtimet e mëparshme kishin vërtetuar se aciditeti i tumorit kishte një efekt të fuqishëm në përhapjen e kancerit. Megjithatë ishte e paqartë se si aciditeti ndryshonte në një tumor dhe si mund të ndryshonte gjenet për të bërë qelizat tumorale më invazive. Për habinë e tij, ekipi zbuloi se regjionet e acidit nuk ishin të pranishme vetëm në xhepat hipoksikë brenda tumoreve. Sipërfaqet e tumoreve – ku lidhen me stromën, ose “indet strukturore” që i rrethojnë – përmbanin edhe zona acide.

Ky zbulim sugjeroi që mungesa e oksigjenit nuk ishte arsyeja kryesore për aciditetin në tumor. Në hetimin më të ngushtë, shkencëtarët gjetën një shkak të ndryshëm të aciditetit në sipërfaqen e tumorit. Duket se metabolizmi i shumë prej qelizave në sipërfaqen e tumoreve të gjirit kishte ndryshuar në glikoliza aerobike. Ky lloj i metabolizmit prodhon acid laktik, i cili e bën tumorin më shumë acidik.

Në këto rajone sipërfaqësore të tumorit acid, qelizat kishin ndryshuar gjenet e tyre për të kaluar në procese që favorizojnë përhapjen dhe metastazën. Gjenet e aktivizuara përfshinin një që është përfshirë në zhvillimin e embrionit dhe prodhon një proteinë që ndihmon migrimin e qelizave nëpërmjet qarkullimit të gjakut.

Një tjetër ishte ai që bën qelizat tumorale më të afta të depërtojnë në indet e tyre përreth. Në një tjetër grup eksperimentesh, ekipi zbuloi se zvogëlimi i aciditetit të tumorit i ktheu shprehjet e gjeneve pothuajse përsëri në normale. Hulumtuesit reduktuan aciditetin e tumorit në minj duke shtuar bikarbonat natriumi në ujin e tyre të pijes. Studime të tjera kanë zbuluar gjithashtu se kjo zvogëlon metastazën në minj.

Autori i studimit, Frank B. Gertler, i cili është profesor i biologjisë në MIT, thotë se njerëzit nuk tolerojnë bikarbonat natriumi dhe kështu nuk do të ishte një trajtim i përshtatshëm i mundshëm për ta. “Metoda të tjera që do të përqendroheshin kryesisht në acidifikimin mund të jenë me vlerë të madhe”, tha ai./rtv21.tv/