Sot lansohet aplikacioni mobil për monitorimin e cilësisë së ajrit

473

Sot do të lansohet aplikacioni mobil për monitorimin e cilësisë së ajrit në shtatë rajonet kryesore të Kosovës.

Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë së bashku me Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor do të organizojë një konferencë të përbashkët për shtyp, ku të dy institucionet do të shpallin lansimin e aplikacionit mobil për monitorimin e cilësisë së ajrit në shtatë rajonet kryesore të Kosovës.

Aplikacioni për Android dhe IOS, i krijuar me përkrahjen e Komisionit Evropian, do të ofrojë informata mbi cilësinë e ajrit nga stacionet monitoruese që ka IHMK-MMPH, si dhe mbi pasojat e ndotjes së ajrit në shëndet.

Ky është hapi i fundit në përfundimin e projektit me vlerë mbi dy milionë euro me të cilin BE-ja ka furnizuar dhe instaluar pesë stacione të monitorimit të cilësisë së ajrit në Kosovë, ka zhvilluar softuerin për grumbullimin dhe bartjen e të dhënave për cilësinë e ajrit dhe në fund ka zhvilluar aplikacionin për internet dhe mobil për publikun për të pasur qasje në këto të dhëna.

Kjo është hera e parë që qytetarët e Kosovës kanë mundësi të marrin informacion në kohë reale për pesë ndotësit kryesorë.