Studimi: Brokoli për sëmundjet e mushkërive

879

Dr Michael Greger i cili është zëri kryesor për fuqinë shëruese të dietës dhe mënyrës së të jetuarit shëndetshëm, kur me librin e tij “Si të mos vdesim” në vitin 2016, u bë një bestseller në Mbretërinë e Bashkuar, na tregon se si një dietë me bazë bimore mund t’ju mbrojë ndaj sëmundjeve të mushkërive.

Në Mbretërinë e Bashkuar 10,000 njerëz janë diagnostikuar me sëmundje të mushkërive çdo javë, dhe dikush vdes nga kjo sëmundje çdo pesë minuta ,ku 20 përqind e vdekjeve në Mbretërinë e Bashkuar vjen nga kjo sëmundje. Studimet e fundit tregojnë se një dietë me bazë bimore e shëndetshme mund të ndihmojë në zbutjen e efekteve dëmtuese të ADN-së nga tymi i duhanit, si dhe ndoshta të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së kancerit të mushkërive.

Për fat të keq, nuk ka shërim për COPD (sëmundje kronike të mushkërive), e cila, përveç gulçimit, shkakton kollitje të rënda, prodhim të tepërt të mukozës, ngacmim dhe ngushtësi në gjoks.

Por ka disa lajme të mira: një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë për ta parandaluar ose të mbajë sëmundjen nën kontroll. Ky mund të jetë një lajm shumë i rëndësishëm për 1,2 milionë njerëz që vuajnë nga sëmundja e mushkërive në Mbretërinë e Bashkuar.
Studimet tregojnë se konsumi i mishit si (proshuta, salcice) mund të rrisë rrezikun e COPD. Mendohet të jetë për shkak të përmbajtjes së nitritit në mish, të cilat janë njësoj të dëmshme në dëmtimin e mushkërive si tymi i duhanit.Por të dhënat e 50 viteve më parë tregojnë se një konsum i lartë i frutave dhe perimeve është i lidhur me funksionin e mirë të mushkërive. Vetëm një vakt shtesë i frutave çdo ditë mund të përkthehet në një rrezik 24 për qind më të ulët të vdekjes nga COPD.

Një dietë me bazë bimore mund të jetë në gjendje për të rritur imunitetin tuaj dhe për të ofruar mbrojtje. Në një studim të vitit 2012 vullnetarët e moshuar që konsumonin pesë ose më shumë vakte frutash dhe perime çdo ditë kishin imuntitet më të shëndetshëm ndaj një vaksine pneumonie krahasuar me 82 përqind të atyre që konsumuan dy ose më pak vakte fruta perimesh në ditë.

Duhet të siguroheni që ndryshimet e thjeshta në dietë të ndihmojnë në rindërtimin e dëmit të shkaktuar në mushkëri nga dy faktorë kryesor duhanpirja dhe azma.
Hulumtuesit morën një grup duhanpirësish për një kohë të gjatë dhe i kërkuan atyre që të konsumonin 25 herë më shumë brokoli se mesatarja .Krahasuar me duhanpirësit që shmangën brokolin, duhanpirësit që hëngrën brokoli pësuan 41 për qind më pak mutacione të ADN-së në gjakun e tyre gjatë dhjetë ditëve.

Në fund të hulumtimit studiuesit arritën në përfundim se është e domosdoshme që dietën e përditshme të futen perimet ku në krye të listës të jetë brokoli e cila quhet ndryshe dhe ”perimja magjike” ,lakra , lulelakra, pra të gjitha perimet jeshile të cilat kanë veti dhe vlera për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimeve të mëtejshme të mushkërive.
Brokoli, më magjike e të gjithave
Brokoli është me të vërtetë i pabesueshëm. Studimet tregojnë se mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të ADN-së dhe përhapjen e kancerit metastatik.Ai gjithashtu nxit aktivitetin e enzimave detoksifikuese në mëlçi, duke ndihmuar në heqjen e qelizave kancerogjene.

Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se mund të aktivizojë mbrojtje kundër patogjenëve dhe ndotësve; ndihmon në parandalimin e limfomës; nxit enzimat që detoksifikojnë mëlçinë, qelizat staminale të kancerit të gjirit,dhe zvogëlon rrezikun e progresit të kancerit të prostatës.
Komponenti kyç i bimës përgjegjës për të gjithë këtë mendohet të jetë sulforaphane, një substancë që formohet pothuajse ekskluzivisht në perimet si lakëra brukselit, lulelakëra, rukolat etj.

Por ka një mënyrë tjetër. Enzima që ju nevojitet për sulforafanin gjendet gjithashtu në pluhur mustardë. Prandaj mund të spërkasësh pluhurin e mustardës mbi brokolin e gatuar.
Perimet si brokoli janë në gjendje të rrisin efektivitetin e një lloji të veçantë të qelizave të bardha të gjakut që është vija e parë e mbrojtjes së zorrëve kundër patogjenëve.
Por nuk është vetëm brokoli që është i ngarkuar me përfitime shëndetësore – shumë fruta dhe perime të tjera janë gjithashtu ku mund të përmendin:
Boronicat janë të përbëra nga qeliza që shërbejnë si ‘vrasës’ natyror që luftojnë kundër viruseve dhe qelizave të kancerit.

Lakra e kuqe, siguron disa nga nivelet më të larta të antioksidantëve tre herë më shumë boronica Domatet gjithashtu duket se kanë fuqi të posaçme për rritjen e imunitetit: pirja e lëngut të domates mund të shpëtojë funksionin imunitar të njerëzve të cilët nuk kanë pasur konsumuar fruta dhe perime për dy javë.