Ushqimet që me lehtësi i gjemjë e që na mbrojnë nga sëmundjet e zemrës dhe i zhbllokojnë arteriet

0
241
Raw uncooked seabass fish with vegetables, grains, herbs and spices on chopping board over rustic wooden background, top view

Arteriet jane kanale, të cilat kanë një funksion shumë të rëndësishëm për zemrën, duke e dërguar gjakun me oksigjen në zemër dhe duke e hequr gjakun që përmban dioksid karboni, Mirëpo në rastet kur arteriet janë të bllokuara nga yndyra apo kolesteroli, gjaku nuk mund të qarkullojë mirë dhe si pasojë bllokohen arteriet dhe shkaktohen sëmundje të ndryshme kardiovaskulare.

Disa nga produktet natyrale, që mund t’I përdorni çdo ditë për të zhbllokuar arteriet dhe për të ruajtur shëndetin e zemrës janë:

Vaji i ullirit – përbëhet nga yndyrna të shëndetshme, të cilat kanë një efekt pozitiv në zhbllokimin e arterieve. Vaji i ullirit ka aftësi të ulë sasinë e kolsterolit të keq dhe të parandalojë formimin e pllakave të kolesterolit, të cilat janë shkatare kryesore të sulmit në zemer.

Shega – Është shumë e pasur me antioksidantë dhe vitamina, duke e stimuluar kështu prodhimin e oksidit nitrik, i cili ka funksion të rëndësishëm për qarkullimin e gjakut.

Peshku – Është I përbërë nga një numër i madh i acideve yndyrore të shëndetshme. Këto acide mundësojnë shkatërrimin e pllakave të kolesterolit dhe prodhimin e kolesterolit të mirë, I cili e ulë tensionin e latë të gjakut si dhe kontribuon në shëndetin e zemrës.

Bajamet – Me siguri keni dëgjuar për efektet magjike të bajameve. Sipas ekspertëve, bajamet kanë aftësi ta ulin sasinë e kolesterolit të keq për 15%. Këto fruta të thata këshillohet të përdoren çdo ditë mirëpo në sasi të vogël.