Ushqimet që mund t’i hani pa u trashur fare

847
Përderisa nuk ekziston diçka e tillë si ushqim me zero kalori, ka disa ushqime të cilat mund t’i hani lirshëm pa u brengosur se do të shtoni kile.
Sipas ekspertes së ushqimit, Dr. Lisa Young, këto ushqime në përgjithësi ndahen në dy kategori: pemë dhe perime.
Young thotë se ka disa arsye se përse nuk shtoni peshë duke i ngrënë ushqimet e mëposhtme:
– Kryesisht përbëhen nga uji
– Kanë shumë pak kalori
– Përmbajnë fibra, të cilët ju ndihmojnë të ndiheni të ngopur
Megjithëse këto pemë dhe perime nuk kanë shumë proteinë, ato janë të mbushura me vitamina, antioksidantë dhe nutrientë tjerë që i shërbejnë mirë shëndetit të përgjithshëm.
Boronicat
Boronicat më së miri njihen për përmbajtjen e antioksidantëve. Ky ushqim ka më shumë antioksidantë sesa çdo pemë tjetër, ndërkaq 1 gotë me boronica ka vetëm rreth 85 kalori.
Kastravecët
Kastravecët përbëhen kryesisht prej ujit, ndërkaq përmbajnë vetëm rreth 16 kalori. Farat dhe lëvorja e kastravecit përmban më së shumti vlera ushqyese, andaj më së miri është të mos e qëroni. Lëvorja dhe farat ju furnizojnë me fibra dhe me një formë të vitaminës A që njihet si beta-karoten, e i cili është i mirë për sytë.
Domatet
Këto më së shumti njihen për faktin se përmbajnë licopen, i cili është karotenoid që na ndihmon t’i luftojmë sëmundjet kronike, por edhe që ia jep domates ngjyrën e kuqe. Përveç licopenit, domatet përmbajnë edhe vitaminë A, C dhe B2, por edhe krom, kalium dhe fibra.
Një domate e madhësisë mesatare përmban vetëm 25 kalori.
Brokoli
Brokoli ka më së shumti vlera ushqyese kur hahet pa iu nënshtruar ndonjë procedure gatimi, ose kur avullohet. Kjo perime përmban silforafan, i cili është antikancerogjen që punon për t’i shkatërruar kimikalet që e shkaktojnë kancerin në trup.
Përveç vitaminës A, C, E dhe K, brokolit kanë edhe sasi të madhe të fibrave, ndërkaq përmbajnë vetëm 31 kalori.
Portokalli
Shumica i njohin portokajtë për përmbajtjen e vitaminës C, por kjo pemë ofron edhe efekte tjera shëndetësore. Për shkak se vitamina C është kruciale për prodhimin e kolagjenit, portokajtë e ndihmojnë lëkurën të lirë nga dëmtimet dhe e bëjnë të duket mirë. Veç kësaj, portokalli ka pak kalori – një portokall i madhësisë mesatare ka vetëm rreth 80 kalori.
Dredhëzat
Ka më shumë vitaminë C në dredhëza sesa në portokall. Veç kësaj, dredhëzat janë të mbushura plot me folifenole – një lloj antioksidanti. Dredhëzat gjithashtu janë burim i mirë i kaliumit dhe fibrave, nuk kanë yndyrë, kolesterol, kripë, etj. Një servim dredhëza ka vetëm rreth 50 kalori.