Zbulohet kafsha më e rëndë në Tokë, ia kalon balenës blu

Shkencëtarët kanë identifikuar një kandidat të ri për kafshën më të rëndë ndonjëherë në planetin Tokë. Sipas BBC, bëhet fjalë për një balenë të lashtë, e zhdukur prej kohësh, e cila do të kishte ngritur peshoren afër 200 tonë.

Vetëm disa nga ekzemplarët më të mëdhenj të balenës blu mund të kenë rivalizuar peshën e saj, thonë studiuesit. Kockat e fosilizuara të krijesës u gërmuan në shkretëtirë në Perunë jugore, kështu që i është dhënë emri Perucetus kolos. Datimi i sedimenteve rreth mbetjeve sugjeron se ai ka jetuar rreth 39 milionë vjet më parë.

“Fosilet u zbuluan në fakt 13 vjet më parë, por madhësia dhe forma e tyre nënkuptonin se u deshën tre vjet vetëm për t’i çuar në Lima (kryeqyteti i Perusë), ku ato janë studiuar që atëherë,” tha Dr Eli Amson, një bashkëpunëtor, punëtor në ekipin e zbulimit të udhëhequr nga paleontologu Dr Mario Urbina.

Tetëmbëdhjetë kocka u gjetën nga gjitari detar një lloj balene e hershme e njohur si basilosaurid. Këto përfshinin 13 rruaza, katër brinjë dhe një pjesë të kockës së kofshës.

Por edhe duke pasur parasysh këto elemente fragmentare dhe moshën e tyre, shkencëtarët ishin ende në gjendje të deshifronin një sasi të madhe rreth krijesës.

Në veçanti, është e qartë se kockat ishin jashtëzakonisht të dendura, të shkaktuara nga një proces i njohur si osteoskleroza, në të cilin zgavrat e brendshme mbushen. Kockat ishin gjithashtu të përmasave të mëdha, në kuptimin që kishin rritje shtesë në sipërfaqet e tyre të jashtme, diçka e quajtur pakiostozë.

Këto nuk ishin tipare të sëmundjes, tha ekipi, por më tepër përshtatje që do t’i kishin dhënë kësaj balene të madhe kontrollin e nevojshëm të fluturimit kur kërkon ushqim në ujërat e cekëta. Karakteristika të ngjashme kockore shihen për shembull te lopët e detit, të cilat gjithashtu banojnë në zona bregdetare në pjesë të caktuara të botës.

Kur përballen me një skelet të një specie të zhdukur prej kohësh, shkencëtarët përdorin modele në përpjekje për të rindërtuar formën e trupit dhe masën e kafshës. Ata e bëjnë këtë bazuar në atë që dinë për biologjinë e krijesave të gjalla të krahasueshme.

Parashikohet se Perucetus do të kishte qenë rreth 17-20 m i gjatë, gjë që nuk është e jashtëzakonshme. Por vetëm masa e saj kockore do të ishte diku midis 5.3 dhe 7.6 ton. Dhe deri në kohën kur shtoni organe, muskuj dhe grimca, ajo mund të kishte peshuar në varësi të supozimeve diku midis 85 ton dhe 320 ton.