Zuckerberg zbulon vizionin e ri të Metaverse

0
88

Mark Zuckerberg, bashkëthemeluesi dhe CEO i Facebook, nisi ngjarjen e madhe vjetore duke zbuluar një seri konceptesh të reja sociale, lojërash dhe punën e metaverse – dhe duke pranuar optikën e përqendrimit në produkte të tilla si rifreskimi i kompanisë.

Facebook transmetoi drejtpërdrejt ngjarjen e tetë vjetore Connect për të zbuluar risitë dhe kërkimet më të fundit në realitetin e shtuar dhe virtual, dhe më shumë mbi vizionin për metaverse, i cili i referohet përpjekjeve që kombinojnë teknologjitë e realitetit virtual dhe të shtuar në një platformë të re online.

Ai në një letër të gjatë të publikuar në llogarinë personale në Facebook ka treguar vizionin e kompanisë dhe peripecitë nëpër të cilat ka kaluar ajo përgjatë 17 viteve, transmeton Telegrafi.

Zuckerberg ka thënë se “jemi në fillim të kapitullit tjetër për internetin, dhe është kapitulli tjetër edhe për kompaninë tonë. Në dekadat e fundit, teknologjia u ka dhënë njerëzve fuqinë për t’u lidhur dhe shprehur veten në mënyrë më të natyrshme. Kur e nisa Facebookun, shtypnim tekste kryesisht në faqet e internetit. Kur u krijuan telefonat me kamera, interneti u bë më vizual dhe celular. Ndërsa lidhjet u bënë më të shpejta, video u bë një mënyrë më e pasur për të ndarë përvojat. Ne kemi kaluar nga desktopi në ueb në celular; nga teksti tek fotot në video. Por ky nuk është fundi i linjës”.

Inovatori theksoi se platforma tjetër e quajtur Metaverse do të jetë e ardhmja e internetit.

“Platforma tjetër do të jetë edhe më zhytëse – një internet i mishëruar ku ju do të jeni objekti, jo vetëm duke e parë atë. Ne e quajmë këtë metaverse dhe do të prekë çdo produkt që ne ndërtojmë. Cilësia përcaktuese e metaverse do të jetë një ndjenjë prezence – sikur të jeni aty me një person tjetër ose në një vend tjetër. Të ndihesh vërtet prezent me një person tjetër është ëndrra përfundimtare e teknologjisë sociale. Kjo është arsyeja pse ne jemi të fokusuar në ndërtimin e kësaj. Në metaverse, do të jeni në gjendje të bëni pothuajse çdo gjë që mund të imagjinoni – të mblidheni me miqtë dhe familjen, të punoni, të mësoni, të luani, të blini, të krijoni – si dhe përvoja krejtësisht të reja që nuk përputhen me mënyrën se si mendoni për kompjuterët ose telefonat sot. Ne bëmë një film që eksploron se si mund ta përdorni metaverse një ditë”.

Ai ka dhënë edhe shembull se si shihet e ardhmja e internetit, ku “do të jeni në gjendje të teleportoni menjëherë si një hologram për të qenë në zyrë, në një koncert me miqtë ose në dhomën e ndenjes së prindërve tuaj për të kapur hapin. Kjo do të hapë më shumë mundësi pavarësisht se ku jetoni. Do të jeni në gjendje të shpenzoni më shumë kohë për ato që kanë rëndësi për ju, të shkurtoni kohën në trafik,…. Mendoni se sa gjëra fizike keni sot që mund të jenë thjesht hologramë në të ardhmen. Televizori juaj, konfigurimi juaj i përsosur i punës me shumë monitorë, lojërat tuaja në tavolinë dhe më shumë – në vend të gjërave fizike të montuara në fabrika, ato do të jenë holograme të dizajnuara nga krijues në mbarë botën. Ju do t’i kaloni këto përvoja në pajisje të ndryshme – syzet e realitetit të shtuar për të qëndruar të pranishëm në botën fizike, realiteti virtual për t’u zhytur plotësisht dhe telefona dhe kompjuterë për t’u futur nga platformat ekzistuese. Nuk bëhet fjalë për të shpenzuar më shumë kohë në ekrane; ka të bëjë me përmirësimin e kohës që kalojmë tashmë”.

Roli dhe përgjegjësia jonë

CEO i Facebookut ka treguar se Metaverse nuk do të krijohet nga ndonjë kompani, por nga njerëzit e rinj dhe zhvillues që krijojnë përvoja të reja, transmeton Telegrafi.

“Metaverse nuk do të krijohet nga një kompani. Do të ndërtohet nga krijues dhe zhvillues që krijojnë përvoja të reja dhe artikuj dixhitalë që janë të ndërveprueshëm dhe hapin një ekonomi krijuese masivisht më të madhe se ajo e kufizuar nga platformat e sotme dhe politikat e tyre. Roli ynë në këtë udhëtim është të përshpejtojmë zhvillimin e teknologjive themelore, platformave sociale dhe mjeteve krijuese për të sjellë në jetë metaverse dhe t’i thurim këto teknologji përmes aplikacioneve tona të mediave sociale. Ne besojmë se metaverse mund të mundësojë përvoja sociale më të mira se çdo gjë që ekziston sot, dhe ne do t’i kushtojmë energjitë tona për të ndihmuar në arritjen e potencialit të tij. Siç shkrova në letrën tonë origjinale ‘ne nuk ndërtojmë shërbime për të fituar para; ne fitojmë para për të ndërtuar shërbime më të mira’. Kjo qasje na ka shërbyer mirë”.

Ai tha se ka ndërtuar një biznes për të mbështetur investime afatgjate.

“Ne kemi ndërtuar biznesin tonë për të mbështetur investime shumë të mëdha dhe afatgjata për të ndërtuar shërbime më të mira, dhe kjo është ajo që ne planifikojmë të bëjmë këtu. Pesë vitet e fundit kanë qenë përulëse për mua dhe kompaninë tonë në shumë mënyra. Një nga mësimet kryesore që kam mësuar është se ndërtimi i produkteve që njerëzit i duan nuk mjafton. Kam fituar më shumë vlerësime se interneti nuk është i drejtpërdrejtë. Çdo kapitull sjell zëra të rinj dhe ide të reja, por edhe sfida të reja, rreziqe dhe përçarje të interesave të vendosura. Ne do të duhet të punojmë së bashku, që nga fillimi, për të sjellë në jetë versionin më të mirë të mundshëm të kësaj të ardhme. Privatësia dhe siguria duhet të ndërtohen në metaverse që nga dita e parë. Kështu bëjnë standardet e hapura dhe ndërveprueshmëria. Kjo do të kërkojë jo vetëm punë teknike të re – si mbështetja e projekteve kripto dhe NFT në komunitet – por edhe forma të reja qeverisjeje. Mbi të gjitha, ne duhet të ndihmojmë në ndërtimin e ekosistemeve në mënyrë që më shumë njerëz të kenë një aksion në të ardhmen dhe të mund të përfitojnë jo vetëm si konsumatorë, por edhe si krijues”.

“Kjo periudhë ka qenë gjithashtu e përulur, sepse aq kompani e madhe sa jemi ne, kemi mësuar gjithashtu se si është të ndërtosh platforma të tjera. Të jetuarit sipas rregullave të tyre ka formuar thellësisht pikëpamjet e mia për industrinë e teknologjisë. Kam arritur të besoj se mungesa e zgjedhjes për konsumatorët dhe tarifat e larta për zhvilluesit po mbysin inovacionin dhe po pengojnë ekonominë e internetit. Ne jemi përpjekur të kemi një qasje të ndryshme. Ne duam që shërbimet tona të jenë të qasshme për sa më shumë njerëz të jetë e mundur, që do të thotë të punojmë për t’i bërë ato të kushtojnë më pak, jo më shumë. Aplikacionet tona celulare janë falas. Modeli ynë i reklamave është krijuar për t’u ofruar bizneseve çmimet më të ulëta. Mjetet tona të tregtisë janë në dispozicion me kosto ose me tarifa modeste. Si rezultat, miliarda njerëz i duan shërbimet tona dhe qindra miliona biznese mbështeten në mjetet tona. Kjo është qasja që duam të sjellim për të ndihmuar në ndërtimin e metaverses”, tha ai.

Zuckerberg njoftoi se kompania planifikon t’i shes pajisjet me kosto të ulët, në mënyrë që ta kenë në dispozicion shumë njerëz, transmeton Telegrafi.

“Ne planifikojmë t’i shesim pajisjet tona me kosto ose të subvencionuara për t’i vënë ato në dispozicion për më shumë njerëz. Ne do të vazhdojmë të mbështesim ngarkimin anësor dhe transmetimin nga kompjuterët në mënyrë që njerëzit të kenë zgjedhje, në vend që t’i detyrojmë të përdorin Quest Store për të gjetur aplikacione ose për të arritur klientët. Dhe ne do të synojmë të ofrojmë shërbime zhvilluesish dhe krijuesi me tarifa të ulëta në sa më shumë raste të jetë e mundur, në mënyrë që të mund të maksimizojmë ekonominë e përgjithshme krijuese. Ne do të duhet të sigurohemi që të mos humbasim shumë para gjatë rrugës. Shpresa jonë është që brenda dekadës së ardhshme, metaverse do të arrijë tek një miliard njerëz, do të presë qindra miliarda dollarë tregti dixhitale dhe do të mbështesë vende pune për miliona krijues dhe zhvillues”, shtoi 37-vjeçari.

Cili është misioni?

Ai më tutje ka treguar se cili është misioni i mediumit më të madh social dhe se çfarë do të thotë kjo për kompaninë.

“Teksa nisim këtë kapitull tjetër, kam menduar shumë se çfarë do të thotë kjo për kompaninë dhe identitetin tonë. Ne jemi një kompani që fokusohet në lidhjen e njerëzve. Ndërsa shumica e kompanive të teknologjisë fokusohen në mënyrën se si njerëzit ndërveprojnë me teknologjinë, ne gjithmonë jemi fokusuar në ndërtimin e teknologjisë në mënyrë që njerëzit të mund të ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Sot ne shihemi si një kompani e mediave sociale. Facebook është një nga produktet teknologjike më të përdorura në historinë e botës. Është një markë ikonë e mediave sociale. Ndërtimi i aplikacioneve sociale do të jetë gjithmonë i rëndësishëm për ne dhe ka shumë më tepër për të ndërtuar. Por gjithnjë e më shumë, nuk është gjithçka që bëjmë. Në ADN-në tonë, ne ndërtojmë teknologji për të bashkuar njerëzit. Metaverse është kufiri tjetër në lidhjen e njerëzve, ashtu si ishte rrjetet sociale kur filluam. Për momentin, marka jonë është e lidhur aq ngushtë me një produkt, saqë nuk mund të përfaqësojë gjithçka që po bëjmë sot, e lëre më në të ardhmen. Me kalimin e kohës, shpresoj të shihemi si një kompani metaverse dhe dua të ankoroj punën dhe identitetin tonë në atë që po ndërtojmë”, pohoi amerikani.

Zuckerberg ka zbuluar ndryshimet thelbësore të kompanisë dhe se biznesi që drejton do të ketë dy segmente të ndryshme – një për aplikacionet dhe e dyta për platformat e reja.

“Ne sapo njoftuam se po bëjmë një ndryshim thelbësor në kompaninë tonë. Tani po shikojmë dhe raportojmë mbi biznesin tonë si dy segmente të ndryshme: një për familjen tonë të aplikacioneve dhe një për punën tonë në platformat e ardhshme. Puna jonë për metaversen nuk është vetëm një nga këto segmente. Metaversa përfshin si përvojat sociale ashtu edhe teknologjinë e ardhshme. Ndërsa zgjerojmë vizionin tonë, është koha që ne të adoptojmë një markë të re. Për të reflektuar se kush jemi dhe të ardhmen që shpresojmë të ndërtojmë, jam krenar të ndaj lajmin se kompania jonë tani do të quhet Meta”, tha ai.

Themeluesi i Facebookut tha se misioni nuk ka ndryshuar – do të thotë bashkimi i njerëzve. Gjithashtu as aplikacionet dhe markat e tjera, transmeton Telegrafi.

“Misioni ynë mbetet i njëjtë – është ende rreth bashkimit të njerëzve. As aplikacionet tona dhe markat e tyre nuk ndryshojnë. Ne jemi ende kompania që dizajnon teknologjinë rreth njerëzve. Por të gjitha produktet tona, duke përfshirë aplikacionet tona, tani ndajnë një vizion të ri: për të ndihmuar në sjelljen e metaverse në jetë. Dhe tani kemi një emër që pasqyron gjerësinë e asaj që bëjmë”, pohoi Zuckerberg.

Ky i fundit tregoi se çfarë do të thotë fjala “Meta” dhe çka simbolizon në jetën e 38-vjeçarit që kohët e fundit ishte në qendër të kritikave pas akuzave se për para është në gjendje të bëj çfarë të dëshiron me Facebokun.

“Tani e tutje, ne do të jemi metaverse e parë, por jo e para në Facebook. Kjo do të thotë që me kalimin e kohës nuk do t’ju duhet një llogari në Facebook për të përdorur shërbimet tona të tjera. Ndërsa marka jonë e re fillon të shfaqet në produktet tona, shpresoj që njerëzit në mbarë botën të njohin markën Meta dhe të ardhmen për të cilën ne e mbrojmë. Dikur studioja klasike, dhe fjala “meta” vjen nga fjala greke që do të thotë “përtej”. Për mua, kjo simbolizon se ka gjithmonë më shumë për të ndërtuar, dhe ka gjithmonë një kapitull tjetër të historisë. E jona është një histori që filloi në një dhomë konvikti dhe u rrit përtej çdo gjëje që imagjinonim; në një familje aplikacionesh që njerëzit përdorin për t’u lidhur me njëri-tjetrin, për të gjetur zërin e tyre dhe për të filluar biznese, komunitete dhe lëvizje që kanë ndryshuar botën”.

Në fund ka shkruar se ndihet krenar për të kaluarën dhe se energjitë do t’i fokuson në të kapitullin e ri për të krijuar mundësi të reja për njerëzimin.

“Jam krenar për atë që kemi ndërtuar deri më tani dhe jam i emocionuar për atë që vjen më pas – ndërsa ne shkojmë përtej asaj që është e mundur sot, përtej kufizimeve të ekraneve, përtej kufijve të distancës dhe fizikës dhe drejt një të ardhmeje ku të gjithë mund të jenë të pranishëm me njëri-tjetrin, të krijojnë mundësi të reja dhe të përjetojnë gjëra të reja. Është një e ardhme që është përtej çdo kompanie dhe që do të bëhet nga të gjithë ne. Ne kemi ndërtuar gjëra që i kanë bashkuar njerëzit në mënyra të reja. Ne kemi mësuar nga lufta me çështje të vështira sociale dhe të jetuarit nën platforma të mbyllura. Tani është koha për të marrë gjithçka që kemi mësuar dhe për të ndihmuar në ndërtimin e kapitullit tjetër. Unë po ia kushtoj energjinë tonë kësaj – më shumë se çdo kompani tjetër në botë. Nëse kjo është e ardhmja që dëshironi të shihni, shpresoj se do të na bashkoheni. E ardhmja do të jetë përtej çdo gjëje që mund të imagjinojmë, përfundoi ai.

Ndryshe, Facebook tha se synon të fillojë tregtimin e aksioneve të saj sipas treguesit të ri të aksioneve MVRS nga 1 dhjetori i këtij viti.