“Gropa misterioze e ferrit” në Jemen, ja çfarë fsheh brenda

I rrethuar nga misteri dhe përrallat e demonëve, Pusi i Barhout në Jemenin lindor, i njohur edhe si “Pusi i Ferrit”, është një mrekulli natyrore jo shumë e kuptueshme.

Më afër kufirit me Omanin sesa me kryeqytetin Sana’a, 1.300 kilometra larg, vrima gjigande në shkretëtirën e provincës Al-Mahra është 30 metra e gjerë dhe besohet të jetë e thellë midis 100 deri 250 metra.

Folklori vendas thotë se ai u krijua si një burg për demonët, një reputacion i përforcuar nga erërat e forta që ngrihen nga thellësitë e tij. Zyrtarët jemenas thonë se nuk e dinë se çfarë ka poshtë.

“Është shumë e thellë, ne kurrë nuk kemi arritur në fund të këtij pusi, pasi ka pak oksigjen dhe nuk ka ventilim,” tha Salah Babhair, drejtori i përgjithshëm i autoritetit të burimeve gjeologjike dhe minerale Mahra.

“Ne shkuam për të vizituar zonën dhe hymë në pus, duke arritur më shumë se 50-60 metra thellësi. Brenda vumë re gjëra të çuditshme. Ne gjithashtu nuhatëm diçka të çuditshme… ishte një situatë misterioze.”

Drita e diellit nuk shtrihet shumë larg në strukturë dhe pak mund të shihet përveç zogjve që fluturojnë brenda dhe jashtë thellësive të saj.

Videografët që kërkojnë pamje nga afër të pusit kanë thënë se janë gati të pamundura për tu kapur – bestytnitë lokale thonë se objektet afër vrimës mund të thithen në të.

Babhair tha se pusi ishte i vjetër “miliona vite”.

“Këto vende kërkojnë më shumë studim, hulumtim dhe hetim,” tha ai.