Komanda Rezervë e ushtrisë Amerikane në Europë integron dy oficerë nga Kosova

Për herë të parë në histori, Komanda e Rezervës së Armatës integron oficerë nga Kosova, Maqedonia e Veriut dhe Ukrainës, në CGSC në Europë.

Për herë të parë në histori, Detashmenti i 7’të i Arsimit të Nivelit të Ndërmjetëm, i vendosur në Grafenwoehr të Gjermanisë, po pret studentë ndërkombëtarë për Kursin e Zyrtarëve të Komandës dhe Shtabit të Përgjithshëm (Core Common Core ose CGSOC-CC, transmeton gazeta metro.

Katër oficerë ushtarakë të gradës fushore nga Kosova, Ukraina dhe Maqedonia e Veriut filluan kursin njëvjeçar më 12 korrik së bashku me oficerët e Ushtrisë së Sh.B.A-së për të mësuar nga njëri-tjetri dhe për të forcuar marrëdhëniet. CGSOC-CC ndahet në tre faza që konsistojnë në objektivat e mësimit, përfshirë zhvillimin intelektual dhe rritjen, konceptet e doktrinës së përbashkët të dobishme për të kuptuar dhe analizuar mjedisin e sigurisë ndërkombëtare, dhe operacionet ushtarake të nivelit strategjik.

Nga katër oficer të gradës fushore që do të jenë pjesë e komandës Reserviste të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara të vendosur në Evropë, dy prej tyre janë nga Kosova, Major Vegim Krelan dhe Major Jaser Mulla.

Detashmenti i 7-të i ILE’së është në varësi të Komandës së 7’të të Mbështetjes së Misionit, i vetmi komandë e Rezervës së Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara të vendosur në Evropë dhe Komandës së 21-të të Mbështetjes së Teatrit në Kaiserslautern, Gjermani. Ka 19 oficerë të akredituar të gradave në terren të USAR që shërbejnë si anëtarë të fakulteteve ndihmëse CGSC. Shumë prej këtyre oficerëve shërbejnë në stafin e Komandës Gjeografike të Luftimeve (GCC) dhe të Shërbimit të Komponentëve të Komandës së Shërbimit të Ushtrisë (ASCC) me seli në Evropë si Departamenti i civilëve të ushtrisë ose në detyra mbështetëse operacionale.

Faza e parë e kursit u zhvillua praktikisht nga 12-25 korrik, duke siguruar një mjedis të sigurt për studentët gjatë pandemisë Coronavirus. Për disa, mësimi në distancë dëshmoi të ishte një mundësi unike.

“Të mësuarit e CGSC në mjedisin virtual ofron një përvojë shtesë në përshtatjen e rrethanave të ndryshme të të mësuarit,” tha Majori Jaser Mulla nga Prishtina, Kosovë. “Unë do të doja të lavdëroja instruktorët për kompetencën dhe profesionalizmin e tyre të treguar në këtë fazë.”

Faza e dytë fillon në nëntor dhe kursi kulmon në korrik 2021.

“Unë do të doja të falënderoja shokët e mi të klasës dhe instruktorët që ishin aleatë të shkëlqyeshëm dhe na ofruan këtë mundësi,” tha Major Vegim Krelani, nga Kosova. “Së bashku, ne do të jemi më të fortë si njerëz dhe si kombe.”