BE e gatshme për rrjetin 5G

Vendet e Bashkimit Evropian (BE) kanë nënshkruar një marrëveshje për të liruar frekuencat të cilat do të përdoren për shërbimet 5G për 20 vitet e ardhshme, një përpjekje e bllokut për ndjekur hapat e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Kinës në lansimin e produkteve që lidhen me internetin.

Grupi lobimit ETNO, pjesë e të cilit janë Orange, Telefonica dhe Telecom Italia, kanë kritikuar marrëveshjen duke thënë se nuk është ambicioze dhe një axhendë 25 vjeçare ishte e nevojshme.

Marrëveshja e përkohshme erdhi pas muajsh grindjesh mes qeverive të BE-së që kërkonin të ruanin një burim fitimprurës të të ardhurave dhe ofruesve të telekomunikacioneve që kërkonin mënyra të reja për të rritur fitimet.

Sipas marrëveshjes, 5G do të jetë në dispozicion përgjatë bllokut deri në vitin 2020, me spektrin e garantuar për një minimum prej 20 vjetësh.

Sipas marrëveshjes, 5G do të jetë e disponueshme në vendet e bllokut deri më 2020-ën ndërsa frekuenca janë të garantuar për 20 vitet e ardhshme.

Aktualisht tregu 5G më i madh në botë është Kina./Telegrafi/