Koronavirusi mund të ndihmojë studiuesit në luftën ndaj kancerit

Dr. Shashi Gujar, në departamentin e patologjisë në Dal të Indisë, së bashku me kolegët në Shtetet e Bashkuara, Danimarkë, Francë, Gjermani dhe Indi, po studion nëse përgjigja imune kundër SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19 , mund të ripërcaktohet për të luftuar kancerin duke përdorur sistemin imunitar, deklaroi një njoftim për shtyp në faqen e internetit të Universitetit Dalhousie.

Sistemi imunitar i trupit zbulon viruse dhe baktere të huaja si ‘kërcënime’, por nuk e bën këtë për kancerin, thuhet në njoftim. Dr. Gujar eksploroi nëse viruset si koronavirusi mund të luanin një rol si gjenerata e ardhshme e imunoterapisë së kancerit, sipas raportit të tij të botuar në revistën OncoImmunology.

“Ne kemi kuptuar se si të ‘mashtrojmë’ qelizat T specifike të koronavirusit për të menduar se kanceri është i infektuar nga virusi. “Çelësi është ta bëni këtë pa përdorur virusin ose në të vërtetë duke shkaktuar infeksionin e vërtetë”, tha Dr. Gujar.

Ai shpjegoi se kur një person infektohet me SARS-CoV-2, sistemi imunitar njeh virusin dhe “qelizat T” aktivizohen dhe veprojnë në një mënyrë specifike për të vrarë vetëm qelizat që ‘strehojnë’ virusin, shkruan Fox News.

Vaksinat që aktualisht po testohen në të gjithë botën kanë demonstruar një aftësi të ngjashme për të shkaktuar këto qeliza T specifike të koronavirusit, thuhej në raport.

Ekspertët i kanë shpjeguar Fox News se qelizat T kanë “qeliza të kujtesës” që mbahen në trup pasi një person lufton një infeksion.

“Sistemi imunitar kujton atë që mësoi se si të mbrojë trupin nga ajo sëmundje,” thotë faqja e internetit e CDC .

“Qelizat e kujtesës” do të veprojnë si një alarm dhe do të ndihmojnë sistemin imunitar të identifikojë dhe të prodhojë antitrupa për të sulmuar virusin e huaj ose ndonjë tjetër mikrobe nëse futet përsëri në trup, sipas agjencisë federale të shëndetit.

Autorët thanë në lëshimin e studimit se qelizat T specifike të koronavirusit mund të kërkojnë për virusin SARs-CoV-2 në trup dhe të shkatërrojnë rajone ku virusi replikohet dhe ndihmon trupin të shërohet nga një infeksion COVID-19.

Ekipi i shkencëtarëve po përpiqet të bëjë që qelizat T të sulmojnë tumoret duke bërë që qelizat kancerogjene të shprehin të njëjtat shënjues identifikues si qelizat strehuese të virusit koronavirus, dhe kështu të bëhen objektiva të qelizave T që luftojnë koronavirusin.