Kur zemra nuk ka më lot, qan trupi

Shoqëria e sotme lë gjithnjë e më pak hapësirë për emocione, sikur të ishin një lloj ndërhyrje e papërshtatshme, një pranim i dobësisë që nuk mund të lejohet.
Sa herë kemi dëgjuar fraza si “Më falni, jam e emocionuar”, “Më falni, jam shumë emocionale”, sikur emocionet të ishin një gabim, një kufi, diçka për të mbajtur fshehur në gji.
Mbytja, shpërfillja e emocioneve, është thellësisht e gabuar.
Të mendosh se ata janë të pafavorshëm nga pikëpamja sociale, të mendosh se na bëjnë të dobët, qesharakë, të papërshtatshëm dhe për këtë arsye t’i hedhësh poshtë, është jashtëzakonisht negative jo vetëm për psikikën tonë, por edhe për trupin tonë.
Emocionet janë zëri i shpirtit, lajmëtarët e trupit tonë, janë armë të mëdha që na lejojnë të shkarkojmë ose të metabolizojmë tensione, dhimbje, frikë.
Ekziston një lidhje e pazgjidhshme mes mendjes dhe trupit dhe kur balanca e tyre ndryshohet nga situata të vështira, emocione të dhimbshme, ndjenja negative, trupi ynë preket.
Ekzaktësisht ashtu si sëmundjet fizike ndikojnë në qenien tonë të brendshme duke na shkaktuar frikë, shqetësim, emocionet që ndikojnë në trupin tonë, duke shkaktuar çrregullime.
Kur ato nuk “shërohen”, atëherë shprehen, lëshohen, lirohen, dhe mbërrijnë sëmundjet psikosomatike.
Ne përcaktojmë sëmundjet psikosomatike të gjitha ato çrregullime, shkaqet fiziologjike të të cilave nuk mund të diagnostikohen, por rrjedhin nga situata emocionale, familjare dhe sociale.
Çrregullimi psikosomatik është – për ta thjeshtësuar – nevoja e emocioneve të shtypura për të gjetur një shfryrje, një rrugëdalje. Në përgjithësi janë emocionet më të dhimbshme që manifestohen duke komunikuar sikletin e tyre në “organet shënjestër”.
Disa nga lidhjet më të zakonshme midis emocioneve dhe organeve sipas mjekësisë tradicionale kineze janë:
Zemërimi: Mëlçia dhe fshikëza e tëmthit
Zemërimi shpreh frustrimin, nervozizmin, inatin dhe këto lloje emocionesh të ruajtura në fshikëzën e mëlçisë dhe tëmthit. Zemërimi mund të shkaktojë marramendje dhe tension të lartë të gjakut.

Ankthi: Mushkëritë dhe zorra e trashë

Ankthi është një emocion i shkaktuar nga shqetësimi i tepruar dhe mund të ndikojë në mushkëri dhe zorrën e trashë. Parandalon një person nga përdorimi i energjisë së tij të saktë dhe çon në vuajtje nga frymëmarrja, kolit, inflamacion, ulçera. Ankthi i tepruar gjithashtu ndikon në stomak.

Melankolia: Shpretka

Gjithashtu sipas mjekësisë tradicionale kineze, melankolia ndikon në shpretkë dhe mund të shkaktojë lodhje, vështirësi në përqendrim, letargji, mund të pengojë tretjen dhe të shkaktojë ënjtje.

Frika: Veshkat

Frika mund të shkaktojë shqetësim në veshka dhe në raste të rënda, të çojë në humbjen e kontrollit të funksioneve të saj dhe fshikëzës.

Emocionet e dhimbjes, shokut dhe panikut: Zemra

Janë të gjitha emocione që mund të ndikojnë në zemër për një periudhë të shkurtër apo të gjatë. Për shembull, mendoni për rrahjet në rast të frikës.

Pra, të mësojmë të jetojmë me emocione për të shmangur somatizmin.

Le t’i shfaqin pa frikë dhe pa turp. Të mësojmë t’i dëgjojmë me besim.

Zemërimi, frika, melankolia, nuk vijnë për të na dëmtuar, por për të na ndihmuar, për t’u ndjerë më mirë.