Larja e gojës mund të vrasë koronavirusin brenda 30 sekondave

Larja e gojës mund të bëhet një pjesë e pandashme e rutinës së përditshme të njerëzve, pasi testet laboratorike zbuluan se mund të shkatërrojë koronavirusin brenda 30 sekondave.

Rezultatet fillestare të një studimi jo-të vlerësuar nga Universiteti Cardiff treguan shenja premtuese të larjes së gojës që përmbajnë të paktën 0,07 përqind klorid cetipiridiniumi (CPC) dhe që është mjaft i aftë për të luftuar virusin.

Raporti i tyre – i titulluar “Efikasiteti virucid i përbërësve të shpëlarjes orale kundër SARS-CoV-2 In Vitro” është ende për t’u shqyrtuar nga personeli, por mbështet një studim tjetër të raportuar javën e kaluar që zbuloi se gargarë me bazë CPC janë efektive në zvogëlimin e shtimit të baktereve në sistemin viral, dhe mund ta eliminoj koronavirusin.

Një provë klinike do të shqyrtojë më tej se sa e efektshme është larja e gojës pa recetë në zvogëlimin e niveleve të Covid-19 në pështymën e pacientëve me koronavirus në Spitalin Universitar të Uellsit në Cardiff. Dentyl është marka e vetme në Mbretërinë e Bashkuar për larjen e gojës që ka marrë pjesë në provën klinike 12-javore, të udhëhequr nga Profesor David Thomas në Universitetin e Cardiff.

Dr. Thomas i tha agjencisë së lajmeve PA: Ky studim in-vitro është shumë inkurajues dhe është një hap pozitiv, dhe tani për tani kërkohet më shumë hulumtim klinik.

Ne po luftojmë që këtë metodë ta praktikojmë pa recetë, dhe deri në fillim të vitit 2021 do të jetë në funksion, shkruan the Indepedent, transmeton Express.

Përktheu: Njomza Arifi