Shtypi gjerman analizon vizitën e Putinit në Serbi, përmendet “Rusia e zemëruar”

Shtypi gjerman ka analizuar vizitën e presidentit rus Vladimir Putin në Beograd.

Velt ka shkruar se kreu i shtetit rus ka vizituar Serbinë në një moment të rëndësishëm duke treguar se dy shtetet kanë lidhje reciproke të dobishme, ndërsa në “Spigle” shkruhet se marrëdhënia midis Serbisë dhe Rusisë “nuk është aq e mirë”.

“Velt” ka argumentuar se Serbia është mirënjohëse ndaj Moskës për mos njohjen e pavarësisë së Kosovës dhe siç thonë ata “një lidhje”, e këtyre dy palëve po sfidon Bashkimin Evropian.

“The saucer” shkruan se vizita në një moment të rëndësishëm, konsiderohet sepse Maqedonia ka votuar për ndryshim të emrit, që hapë rrugën për ish-republikën jugosllave të bashkohet në NATO, gjë që Rusia përpiqet ta parandalojë.

Nga ana tjetër, Veld beson se presidenti serb, Aleksandër Vuçiq është nën presion në nivel të brendshëm dhe se vizita e Putinit, mundet siç shkruhet “të stabilizojë pozicionin e tij”.

Kjo revistë gjermane kujton se presidenti aktual i Serbisë për 20 vjet ishte ministër i informacionit dhe se Vuçiq tani duket si dikush që është “i zemëruar nga nacionalizmi”.

Ata theksojnë se Vuçiq po përpiqet të vendosë Putinin me marrëdhënie të mira dhe ta quajë atë “një mik të dashur”, dhe ta bëjë këtë ndryshe nga kreu i diplomacisë serbe, Ivica Daçiq.

“Spigl” shkruan se negociatat e anëtarësimit të Serbisë në BE, të cilat zgjasin nga 2014 si dhe bashkëpunimi i saj intensiv me NATO-n, ka zemëruar Rusinë.

Lista përfundon në të njëjtën kohë se kjo është në “shkopin e gjatë”.

Parakusht pët këtë, megjithatë do të ishte njohja e faktit se Serbia pranoi pavarësinë e Kosovës dhe të kryej një reformë të gjyqësorit, të cilën ata thonë se është ende larg.