​Sidromi i shumicës së deputetëve sipas KDI-së

0
563

Legjislatura e gjatë e Kuvendit të Kosovës këtë vit ka miratuar 28 ligje, ndërsa nëse arrinë të miratojë marrëveshjen për fondet IPA, më 22 gusht kur edhe pritet të shpërndahet Kuvendi, i bie të ketë përmbushur afër 20 përqind të agjendës legjislative të paraparë për vitin 2019.

E derisa legjislatura në fjalë pritet të shpërndahet të enjten, Instituti Demokratik i Kosovës (KDI), vlerëson se mungesa e seriozitetit nga ana e deputetëve ishte një sindrom që ka prekur të gjitha grupet parlamentare të Kosovës.Artan Murati nga KDI, thotë se kjo legjislaturë nuk ka arritur të përmbushë agjendën e planifikuar.

Ai thotë se është një numër relativisht i vogël i projektligjeve që janë miratuar dhe janë shndërruar në ligje gjatë këtyre 8 muajve.E në rast të shpërndarjes së legjislaturës, gjë që pritet të ndodhë, Murati thekson se ligjet e mbetura në procedurë kthehen në pikën zero, pasi është ekzekutivi sponzorizuesi më i madh i tyre dhe prioritetet e qeverisjes së re mund të jenë tjera.

Legjislatura e gjashtë, e konsistuar në shtator të vitit 2017, pati arritur që atë vit të miratojë vetëm pesë ligje.

Murati flet edhe për problemet që e karakterizuan këtë legjislaturë. Derisa sipas tij, mungesa e kuorumit del të jetë problemi më i madh, jo pak probleme thotë të kenë shkaktuar edhe thirrjet e seancave të paplanifikuara me kohë nga kryesia e Kuvendit.

Jo më pak problematike ishin edhe seancat e jashtëzakonshme, të cilat kohët e fundit ishin bukur të shpeshta dhe që nuk janë karakterizuar për mbarëvajtje.

Sipas Muratit, problemi kryesor i seancave të jashtëzakonshme ka qenë mungesa e një dakordimi mes grupeve parlamentare se çka dëshirojnë të arrijnë me seanca të jashtëzakonshme. Edhe thirrja e seancave të jashtëzakonshme si reagim ndaj atyre që ndodhin, siç thotë ai, nuk japin rezultatet e veta. Për këtë, sipas tij, Kuvendi duhet t’iu paraprijë problemeve, e jo të mblidhet pasi që gjërat të ndodhin.E tjetër problem, për të, del të ketë qenë edhe pamundësia e deputetëve për të marrë përgjigje nga ana e ekzekutivit.

Krejt në fund, duke folur për perfomancën e punës së deputetëve, Murati thotë se janë deputetët e opozitës që kanë qenë më aktiv në pyetje dhe në thirrje të interpelancave, porse shton se edhe disa deputetë të opozitës kanë qenë të përgatitur. E megjithatë sipas tij, një sindrom që ka prekur të gjitha grupet parlamentare ishte mungesa e seriozitetit nga pjesa dërrmuese e deputetëve për punën e tyre.

Këtë vit, nga 143 projektligje u miratuan vetëm 28 prej tyre, 44 janë në procedurë dhe 71 prej tyre në pritje.Ndërsa më 22 gusht, Kuvendi i Kosovës do të mblidhet në seancë të jashtëzakonshme për shpërndarjen e legjislaturës së 6-të, por fillimisht pritet që të votohen fondet e IPA-s që vendit i sjellin rreth 100 mijë euro.