“Kosova po ndikon në rritjen e ndikimit rus në Serbi”

570

Ndikimi i Rusisë është shumë i madh dhe ai nuk është në proporcion me investime që ajo i bën në Serbi e kjo s’i ka hije një vendi kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, ka thënë për FoNet analisti i zhvillimeve ndërkombëtare Boshko Jakshiq.

Ai ka vlerësuar se ndikimi rus po shtohet me shpejtësi shumë të madhe qëkur ka shpërthyer kriza e Kosovës ndërsa ka theksuar se “Kosova është alfa dhe omega e politikës së Jashtme të Serbisë.

Ka shtuar se Serbia nuk po e balancon politikën e vet ndërmjet Kremlinit, Washingtonit e Brukselit, ndërsa ka shfaqur mendimin se çdo gjë do të ndryshojë në momentin e zgjidhjes së kontestit me Kosovën dhe sapo të mbyllet ndikimi i kanalit rus.

“Atëherë entuziazmi që Rusia po e ndërton përmes pansllavizmit, panortodoksizmit duke e përdoru edhe kishën si instrument të fuqishëm për ndikimin e saj, do të venitet”, ka thënë Jakshiqi, transmeton Koha.net.

Ai parasheh se në atë rast qytetarët e Serbisë do të veprojnë përmes xhepit e jo përmes zemrës dhe atëherë do të pushojë iracionaliteti në raport me Rusinë i cili edhe po ndan Serbinë.

Jakshkiqi ka thënë se presioni i Rusisë është shtuar qëkur iu largu Mali i Zi dhe qëkur e nisi këtë rrugë edhe Maqedonia.

Pasi të largohet edhe Maqedonia, bastionet të Rusisë do të ketë vetëm në Serbi e në Republikën Serbe, ndërsa Ballkani Perëndimor do të bëhej një poligon i vogël e asaj që tashmë shumëkush e quan luftë të ftohtë, tha në fund Jakshiqi.