Kurti për koeficientin: Rritja më e madhe e pagave që nga pas lufta

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti gjatë një vizite që ka bërë në një fabrikë këpucësh ka folur sërish për ligjin e pagave, saktësisht për koeficientin 105 euro.

Ai ka thënë se kjo është rritja më e madhe e pagave që ka ndodhur që nga pas lufta.

“Nga viti në vit ka pasur diku 20 deri në 25 milionë euro rritje të pagave, këtë vit kemi për 105 milionë euro rritje të pagave që është më e madhja që nga pas lufta”, ka thënë Kurti.

Sipas tij ky koeficienti prej 105 euro ka ngritur pagat në dy sektorë, siç ka thënë ai në arsim e shëndetësi.

Ndryshe, Qeveria e Kosovës, në mbledhjen e sotme, ka vendosur që vlera monetare e koeficientit të pagave të jetë 105 euro për vitin 2023, e 110 euro për vitin 2024.

Për të llogaritur pagën duhet shumëzuar vlerën e koeficientit me koeficientin. Pra pasi që vlera e koeficientit është 105 euro, zyrtari që ka pagë në koeficient 5 do të marrë pagë 525 euro bazë, pa llogaritur shtesat.

Në Ligjin për Paga janë 136 nivele të koeficienteve, me raport prej 2 në 18. Paga më e lartë do të jetë ajo e presidentit me koeficientin 18, apo 1890 euro.

Disa prej pagave në sektorin publik:

Presidenti 1890 euro

Kryetari i Gjykatës Kushtetuese 1837.5

Kryetari i Kuvendit 1785 euro

Kryeministri 1785 euro

Deputet 1722 euro

Ministër 1722 euro

Zëvendësministër 1554 euro

Kryetari i kryeqytetit 1575 euro

Kryetari i komunës me mbi 100 mijë qytetarë 1365 euro

Kryetari i komunave deri 10 mijë qytetarë 1239 euro

Kryetari i Gjykatës Supreme 1785 euro

Kryesuesi i Këshillit Gjyqësor i Kosovës 1732.5 euro

Gjyqtar i Themelores nga 1260 deri në 1396.5 euro

Kryeprokurori 1785 euro

Kryesuesi i Këshillit Prokurorial 1732.5 euro

Prokuror nga 1344 deri në 1260 euro

Komandanti i FSK-së 1575 euro

Ushtar 588 euro

Rekruti 210 euro

Drejtori i policisë 1522.5 euro

Polici 525 euro

Polic i ri 472.5 euro

Kadet 210 euro

Komandanti i brigadës së zjarrfikësve 735 euro

Zjarrfikës 525 euro

Zjarrfikës praktikant 420 euro

Drejtori i doganës 1522.5 euro

Zyrtar doganor nga 987 në 682.5 euro

Rektori 1491 euro

Dekani 1344 euro

Profesori i rregullt 1302 euro

Drejtor i Shkollës së Mesme të Lartë 661.5 euro

Drejtori i shkollës fillore dhe të mesme të ulët 651 euro

Mësimdhënësit në shkollë të mesme të lartë 609 euro

Mësimdhënësit në fillore dhe të mesme të ulët 588 euro

Edukator 535.5 euro

Drejtori i SHSKUK-së 1470 euro

Mjek specialist 1260 euro

Mjek i përgjithshëm 777 euro

Kryeinfermier 672 euro

Infermierët nga 588 deri në 535.5