Mosmarrëveshje në mes KEK-ut dhe KEDS/KESCO, lidhur me reduktimet e energjisë elektrike

Korporata Energjetike e Kosovës (KEK), njofton qytetarët se aktualisht është duke prodhuar rreth 530 megavat orë energji elektrike. Në prodhim aktualisht thotë se ka tri njësi prodhuese, dy blloqe të “Kosovës A” dhe me një njësi të “Kosovës B”.

Kurse, “Blloku B2” i “Kosovës B” ka dalë nga sistemi sot në orën 06:00 të mëngjesit dhe jo siç u spekulua më herët nga kompania e distribucionit KEDS / KESCO, e cila sipas licencës ka për obligim furnizimin e qytetarëve me energji elektrike.

Pra, kjo njësi sipas KEK-ut, nuk është e vërtetë se ka dalë mbrëmë nga sistemi, siç u spekulua përmes komunikatës për media të KEDS /KESCO, por ka pasur vetëm një orë ndërprerje dhe gjatë kësaj kohë mungesa e sasisë së energjisë është mbuluar nga KOSST.

Sa për sqarim të qytetarëve, në këtë njësi është ndërprerë prodhimi i energjisë elektrike në mënyrë automatike nga sistemi elektronik i instaluar, i cili reagon menjëherë në momentin kur detektohet ndonjë defekt i vogël për të evituar ndonjë prishje më të madhe në njësitë prodhuese të Termocentraleve.

KEK-u me kohë ka njoftuar operatoret për paraqitjen e këtij problemi teknik.

Në këtë situatë, pavarësisht se KEK-u nuk ka obligime sa i përket furnizimit të qytetarëve me energji elektrike, brenda mundësive ligjore dhe sipas marrëveshjeve të bashkëpunimit dhe përkrahjes së ndërsjelltë ka siguruar rreth 90 megavat orë energji elektrike nga Korporatën Energjetike Shqiptare (KESH).

Për këtë sasi të energjisë elektrike që na është ofruar në dispozicion nga KESH-i tashmë janë njoftuar operatoret përgjegjës të tregut dhe varësisht nga mundësitë, kërkesat e tyre dhe planifikimet në baza ditore është shfrytëzuar.