Përfitimet shëndetësore nga përdorimi i ullinjve

0
94

Ullinjtë janë shumë të popullarizuar në shumë popuj dhe përdorimi i tyre daton shekuj më parë.

Ata përgjatë kohës janë konsumuar edhe si një ushqim shërues për shumë sëmundje.

Edhe studimet e fundit kanë gjetur një numër të madh të përfitimeve shëndetësore që japin ullinjtë dhe vaji i tyre:

– Ullinjtë eliminojnë kolesterolin e tepërt në gjak;

– Ullinjtë kontrollojnë presionin e gjakut;

– Ullinjtë janë një burim i fibrave ushqyese si një alternativë për fruta dhe perime;

– Ullinjtë janë një burim i madh i Vitamina E;

– Ullinjtë veprojnë si një antioksidantë duke mbrojtur qelizat;

– Ullinjtë zvogëlojnë efektet e sëmundjeve degjenerative, siç janë tumoret Alzheimer, beninje dhe malinje, duke përfshirë venat me variacione më pak serioze dhe dëmtimet e dhëmbëve;

– Ullinjtë ndihmojnë në parandalimin e mpiksjes së gjakut që mund të çojë në infarkt miokardi ose trombozë të thellë në venë (DVT);

– Ullinjtë mbrojnë membranat qelizore kundër sëmundjeve si kanceri;

– Ullinjtë janë një mbrojtje e madhe kundër anemisë;

– Ullinjtë rrisin pjellorinë dhe sistemin riprodhues;

– Ullinjtë luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e një sistemi të shëndetshëm imunitar, veçanërisht gjatë stresit dhe sëmundjeve kronike virale;

– Dhe vetëm në rast se këto përfitime nuk ishin të mjaftueshme, ato janë gjithashtu një nxitës i madh;

– Ullinjve janë ushqyes dhe të pasur me përmbajtje minerale si natrium, kalium, magnez, hekur, fosfor dhe jod

– Ullinjtë sigurojnë vitamina esenciale dhe aminoacidet;

– Ullinjtë përmbajnë acid oleik, i cili ka veti të dobishme për të mbrojtur zemrën;

– Ullinjtë përmbajnë polifenole, një kimik natyral që redukton stresin oksidativ në tru. Pra, duke ngrënë një shujtë me ullinj mund të përmirësoni kujtesën tuaj deri në 25%.