Shefi i BE-së në Kosovë, “i befasuar” me uljen e pagave për gjyqtarë e prokurorë

Ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, ka reaguar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për uljen e pagave për gjykatësit dhe prokurorët.

Në një postim në Twitter, ai tha se “jam befasuar” nga ky vendim.

“Jam i befasuar nga vendimi i Qeverisë së Kosovës për t’i ulur dukshëm pagat e gjykatësve dhe prokurorëve”, tha Szunyog, raporton Klankosova.tv.

Ai thotë se “financimi adekuat dhe pavarësia e institucioneve gjyqësore janë gurë themele të sistemit të sundimit të ligjit dhe kërkesa themelore të procesit integrues në BE”.

Qeveria, në mbledhjen e djeshme, e ka proceduar për miratim në Kuvend Projektligjin për Paga, por paraprakisht ua ka ulur pagat gjyqtarëve e prokurorëve.

Ekzekutivi mori këtë vendim, duke shfuqizuar atë të marrë në mandatin e parë të Qeverisë Kurti.

Atëkohë e pati shfuqizuar vendimin e Qeverisë Haradinaj që rriste për 100 për qind pagat e të emëruarve politikë dhe që kishte efekt edhe te dyfishimi i pagave të gjyqtarëve dhe prokurorëve. Vendimi për uljen e pagave të stafit politik nuk kishte efekt në sistemin e drejtësisë.

Zëvendësministri i Ministrisë së Brendshme, Bardhyl Dobra, e arsyetoi uljen e pagave për këto kategori: “Besoj që rritja e pagave të asaj kohe jodetyrimisht ka pasur ndikim edhe në performancën e sistemit të drejtësisë”.

Vendimi i Qeverisë nxiti reagimin e gjashtë organizatave të shoqërisë civile.

“Vendimi i sotëm i Qeverisë, me arsyetimin e nxjerrjes së aktgjykimit për Ligjin nr.06/L-111 për Pagat në Sektorin Publik, i cili aktgjykim është nxjerrë para dy (2) vjet e katër (4) muajve qartazi cenon pritjet legjitime të të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve. Kjo shkelje e pritjeve legjitime paraqet shkelje të së drejtës në pronë, mbrojtja e së cilës garantohet përmes nenit 46 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe nenin 1 të Protokollit 1 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut”, u tha në reagimin e tyre.

Këshilli Gjyqësor i Kosovës dhe Këshilli Prokurorial i Kosovës, pas këtij vendimi të Qeverisë, dolën me njoftimin se i kanë reduktuar punët, duke u marrë vetëm me raste emergjente.