Shtohen shpresat e Shqipërisë për fillimin e negociatave

0
239

Komisioni Evropian pohon se nuk do të ketë rregulla të reja për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Shtohet shpresat për hapjen e negociatave.

Shpresat për ëbllokimin e hapjes së negociatave të anëtarësimit vijnë këtë fillim viti nga Franca, Komisioni i ri Evropian dhe presidenca kroate e Këshillit Evropian, mbështetëse e fortë e anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Pritshmëritë e Shqipërisë drejtohen tek Samiti i Zagrebit, i cili do të mbahet me 6-7 maj, i konsideruar si ngjarja më e rëndësishme e presidencës kroate, që ka nisur punën me moton “Një Evropë e fortë, në një botë sfidash”.

Që Franca po rishikon qëndrimin e saj për të ëbllokuar hapjen e negociatave e bëri publike presidenti Emmanuel Macron, në takimin e tij në Paris me kryeministrin kroat Andrej Plenkoviq.

Presidenti francez deklaroi se, “Franca uron që Samiti i Zagrebit të jetë një moment uniteti dhe një sukses për Evropën”.

Në rastin konkret, uniteti dhe suksesi do të realizohen nëse Samiti i Zagrebit ia del mbanë t’u japë Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, një datë për hapjen e negociatave të pranimit.

Fleksibilitet në vend të qëndrimit të prerë bllokues

Gledis Gjipali, drejtor i “European Movement – Albania”, thotë për Dutsche Wellen se deklarata e Presidentit Macron nënkupton arritjen e një konsensusi të gjitha vendeve anëtare të BE-së për të hapur negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

“Kemi një fleksibilitet në rritje të Presidentit Macron kundrejt vendimit të tij të prerë në tetorin e kaluar, kur bllokoi procesin e zgjerimit deri në reformimin e metodologjisë së procesit të zgjerimit. Deklarata e tij për një samit të suksesshëm uniteti nënkupton vullnetin e Francës për të zgjidhur ngërëin e zgjerimit”, thotë Gjipali.

A do të fillojë metodologjia e re me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut?

Kjo është pyetja e menjëhershme. Deklarata shpresëdhënëse e Presidentit Macron për rishikim të qëndrimit bllokues të Francës u shoqërua me vlerësimin për ndryshimet e pritshme në metodologjinë e procesit të negociatave. Ai i quajti ato “një parakusht për hapjen e negociatave me vendet kandidate” edhe pse ndryshimet e propozuara nga Franca janë pritur ftohtë nga një numër i konsiderueshëm vendesh anëtare të BE-së.

Në një propozim drejtuar Komisionit Evropian në mes të dhjetorit të kaluar, nëntë vende anëtare të BE – Austria, Çekia, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia dhe Sllovenia – i propozojnë KE që “ndryshimet në metodologjinë e procesit të zgjerimit të mos ndikojnë në vendimin për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”.

“Propozimi alternativ i nëntë vendeve anëtare të BE është një kundërpërgjigje ndaj atij francez që vendos reformimin e metodologjisë së procesit të zgjerimit, para marrjes së vendimit për Shqipërinë dhe MV. Në këto kushte, që procesi i hapjes së negociatave të ëbllokohet, e vetmja rrugë është arritja e një kompromisi. Europa është e bazuar mbi kompromisin”, thotë Gjipali.

Ursula von der Leyen: Të mbajmë premtimet tona

Shpresat për arritjen e kompromisit në favor të hapjes së negociatave me Shqipërinë dhe MV, me rregullat ekzistuese, janë gjallëruar më tej të premten [10.01.2020] kur presidentja e KE-së, Ursula von der Leyen, deklaroi në Zagreb, në konferencën e përbashkët për shtyp me kryeministrin kroat, Andrej Plenkovië se, “ne nuk duhet të ndryshojmë tani kushtet apo rregullat për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ne duhet te mbajmë premtimet tona. Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë përmbushur kriteret që u kemi kërkuar për fillimin e bisedimeve të pranimit në BE. Qëllimi është të sigurojmë Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut se dera është e hapur dhe ato mund të fillojnë bisedimet e anëtarësimit”.

Propozimi i ri i KE-së

Qartë dhe pa ekuivoke, presidentja e KE-së ka folur për “një proces paralel rinovimi të metodologjisë me vijimin e procesit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”, qëndrim ky i kundërt me atë të presidentit francez Macron, që kundërshton hapjen e negociatave për dy vendet përpara reformimit të metodologjisë. Ajo tha gjithashtu se do të propozojë ndryshime “në fillim të vitit” të mënyrës sesi BE skanon vendet që aspirojnë anëtarësimin. Në tetorin e kaluar Franca bllokoi hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut gjatë gjashtëmujorit të parë të 2020-së, për të bërë të mundur sipas saj “një shqyrtim të kujdesshëm të zbatimit të ligjit” në dy vendet.

Entela Komnino, gazetare që trajton çështjet e integrimit evropian të Shqipërisë, mendon se deklaratat e fundit të presidentes së KE-së, flasin për një situatë që po ndryshon në favor të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

“Këto deklarata tregojnë që kompromisi është në rrugë e sipër ose është arritur tanimë. Macron ka marrë atë që kërkoi nga vendet anëtare: rënien dakort për nevojën e reformimin të metodologjisë së procesit të negociatave. Dhe tani vendet anëtare kërkojnë të konsiderohet/të pranohet ‘po’-ja e tyre për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut”, thotë Komnino.

KE-ja i dha Shqipërisë statusin e vendit kandidat për anëtarësim në vitin 2014, pesë vjet pas aplikimit të saj për të qenë vend anëtar i Bashkimit Evropian. /Deutsche Welle/