Studiuesit provojnë rritjen e patates dhe fasules në Mars

0
251

Studiuesit nga Universiteti i Wageningen në Holandë kanë vendosur të provojnë aftësinë e prodhimit të tokës në Mars dhe Hënë.

Qëllimi i tyre ishte të dinë nëse një mundësi për mbjelljen e bimëve do të ishte e mundur nëse ne i banojmë këto trupa qiellorë në të ardhmen.

Për të kryer eksperimentin, studiuesit përdorën simulatorët e tokës marsiane dhe hënore të zhvilluara nga NASA, dhe shtuan material organik.

Dhjetë lloje të ndryshme të bimëve u mbollën, nga bizele deri në domate. Rreth pesë muaj më vonë, ekipi analizoi të lashtat dhe vuri re që përveç spinaqit, nëntë speciet e tjera të bimëve u rritën mirë.

Në fakt, pjesët ushqimore të bimëve ishin tashmë të gatshme për përdorim, me fara të reja që lindin bimë të reja, sipas Listverse.

Sigurisht, çdo kulturë në sipërfaqen aktuale të Marsit do të përballet me sfida të tjera, siç janë temperaturat ekstreme ose rrezatimi.

Si t’i zgjidhim këto probleme?

Një studim tjetër i botuar në korrik deklaron se përgjigjja është në një material të lehtë të quajtur “silic ajror”.

Ky material lejon depërtimin e dritës dhe rrit temperaturën, por nuk lejon që rrezet e dëmshme të arrijnë në bimë. Prandaj, një shtresë e hollë e këtij xheli mund të vendoset në zonat e akullta, dhe mendohet se në këtë rast bimët do të mbijetonin mjaftueshëm normalisht./kp/