Në Europian kualifikohet me analiza e studime, jo me ‘këshilla’ | Kush është skauti italian tek Shqipëria që kreu shumë punë – por s’u përmend?

109

Alarico Rossi, shefi i departamentit të skautingut të kombëtares shqiptare ka folur për mediat italiane, ku ka zbuluar algoritmin që çoi në kualifikimin e kuqezinjëve në Kampionatin Evropian 2024.

Ka mjaftuar një barazim ndaj Moldavisë për ta rikthyer Shqipërinë në Europian. Alarico Rossi, shefi i departamentit të skautingut të kombëtares shqiptare ka thënë për Di Marzio: “Rezultatet kanë ardhur, por nuk kanë lindur rastësisht”.

“Parimi i parë i algoritmit është përshtatshmëria. Pra, nëse lojtari ka luajtur tashmë për ekipet e tjera kombëtare, ai hiqet. Megjithatë, nëse ai ka një pasaportë shqiptare dhe mund të luajë me ne, ai konsiderohet.Shqiptarët janë ndër popujt me numrin më të madh të pasaportave të dyfishta: ka mbi 9 milionë shqiptarë në mbarë botën.

“Në atë moment kemi një listë lojtarësh që luajnë në disa kampionate, të sistemuar sipas karakteristikave: kemi fizikun, teknikët dhe lojtarët më të mirë. Situata e lojtarit vlerësohet në bazë të karakteristikave të një kampionati, pastaj nivelit të ekipit, minutave, së çfarë luan dhe më në fund në ecurinë e skuadrës. Për shembull, në kombëtare vjen një lojtar që është titullar. Ne kemi njohuri të tilla që kampionatet mund të kalojnë nga një grup vlerësimi në tjetrin: kampionatet skandinave të luajtura në fusha me bar natyral kanë karakteristika fizike që tani po pakësohen sepse të gjithë kanë fusha artificiale. Kështu që federata zhvillohet, kampionati ndryshon dhe vlerësimi i lojtarëve, gjithashtu ndryshon.”

Jeta në klub ka padyshim një ndikim të rëndësishëm në vlerësimin e një lojtari.

“Kur vëzhgojmë llojin e lojtarit, duhet të analizojmë edhe trajnerin që punon për klubin e tij. Nëse trajneri ndryshon, kjo gjeneron edhe pasoja për lojtarin: plani i lojës, sa zëvendësime bën… janë të gjitha parametra, analiza e të cilëve më pas prodhon një gjykim për lojtarin që përfundon një raport”.

“Vetëm pas gjithë këtij procesi kalojmë në vëzhgim me video”. Por si lindi ky algoritëm? “Ne ishim përpjekur të fillonim vetëm me të dhënat, por e kuptuam se bërja e pesë kroseve në ligën ruse nuk kishte asnjë lidhje me kryerjen e tyre në ligën polake apo në ndonjë ligë tjetër. Ne kishim nevojë për mbledhjen totale të të dhënave për të cilat nuk kishim as kohë as burime: në fillim isha vetëm unë, tani jemi 6 veta dhe kjo është e mundur.”

Një proces shumë i gjatë në fillim, por sot arrijnë të jenë mjaft të fokusuar në propozimin e lojtarëve.

“Lojtarët duhet t’i përmbahen gjithmonë modelit të lojës së trajnerit: padyshim nëse një trajner luan me 4-3-3, unë nuk mund t’i ofroj atij një mesfushor sulmues. Por ne kemi një listë të lojtarëve të mirë në mënyrë që nëse trajneri dëshiron për të ndryshuar formacionin kemi alternativa të vlefshme në dispozicion. Pak e kalojnë këtë skanim, por ne arrijmë të kemi 5/6 lojtarë për pozicion mes titullarëve dhe kandidatëve që mund t’i dorëzohen trajnerit. Shqipëria tashmë fluturon në Kampionatin Evropian të Gjermanisë, por mos e quani një mrekulli.